Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prečo sa Huawei P30 lite nemusí hanbiť pred svojim súrodencom P30 Pro?

Prečo sa Huawei P30 lite nemusí hanbiť pred svojim súrodencom P30 Pro?
Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
29. 8. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mnohí používatelia si pri výbere svojho ďalšieho smartfónu dnes brúsia zuby na niektorý z aktuálnych modelov značky Huawei. Stále sa však rozhodujú, či zvolia verziu Lite so zaujímavou cenou, alebo si poriadne priplatia za najvyšší model. Bude nám teda P30 Lite stačiť? Zisťovali sme pre vás priamo u výrobcu.

Čínska značka Huawei si už niekoľko rokov posilňuje svoju pozíciu na trhu s mobilnými telefónmi. Každý z jej modelov doteraz nesklamal, a tak sú očakávania používateľov naozaj veľké. Značka si dala za cieľ vybaviť svoje telefóny, okrem dostatočného výkonu, aj poriadnym fotoaparátom. Aj preto sa spojila s nemeckou značkou Leica, ktorá sa v najvyšších modeloch smartfónov Huawei stará práva o túto časť.

Fotografie z modelov Huawei P30 a P30 Pro sa naozaj páčia väčšine používateľov, no v dostatočnej kvalite sa dajú získať aj z modelu Lite.

Najvyšší model P30 Pro sa hrdí v prvom rade práve fotoaparátom. Je pripravený získať kvalitu do záberu naozaj v každom okamihu. Pomáha mu v tom trojica fotoaparátov. Jeho prednosťou je pritom aj možnosť fotografovať s čiastočným optickým zoomom, ktorý je prepojený s digitálnym a spolu tak vytvárajú 10 násobné hybridné priblíženie.

Vo fotení však rozhodne nezaostáva ani model P30 lite. Vo svojej triede si prináša jeden z najkvalitnejších fotoaparátov a tomu zodpovedajú aj výsledné fotografie. Hlavný snímací čip v P30 lite má dokonca ešte o 8 megapixelov väčšie rozlíšenie ako v modeli P30 Pro. Takto dokáže používateľ snímať fotografie s naozaj značnými detailami a môže si bez problémov zväčšiť výrez na fotografii a použiť ho ako samostatnú fotku. Takýto proces dokonca zodpovedá tomu ako keby mal fotoaparát dvojnásobný optický zoom. Oveľa viac sa však v praxi využije širokouhlý objektív, ktorý v prípade P30 Lite fotí v až 120 stupňovom uhle. Netreba teda pri fotení hradov a skupín ľudí ustupovať dozadu, aby sa vám všetko do scény dostalo.

Model Huawei P30 Lite má dostatočne kvalitný hardvér na to, aby ste sa za svoje snímky nehanbili a práve naopak, posunie vás vo fotení ešte dopredu. Smartfón je totiž vybavený aj podporou umelej inteligencie. Vďaka nej rozpoznáva zadný fotoaparát až 22 rôznych kategórií, podľa ktorých nastaví fotoaparátu ideálne podmienky pre snímanie danej scény. To isté však dokáže aj predná selfie kamera, ktorá rozpozná 8 kategórií.

A keď sme už pri selfie kamere, rozhodne sa za ňu P30 Lite nemusí  hanbiť. P30 Pro má síce až 32 megapixelovú, ale ani 24 megapixelov nie je vôbec zlé číslo. Navyše ak sa väčšina ostatných mobilných telefónov v tejto triede pohybuje na úrovni do 18 – 20 megapixelov.

Pre svoje fotografie pritom dostanete v smartfóne rovnaký priestor ako má P30 Pro v základnej výbave, teda 128 Gigabajtov.

Prečo nás teda P30 Lite zaujal? Až na pár bodov má displej takmer rovnaké rozlíšenie ako model P30 Pro. Nie je síce OLED, ale aj technológia IPS je úžasná a farby sú s ňou na displeji rovnaké z každého uhla pohľadu. Náročným používateľom nemusí počas každého dňa batéria v kapacite 3340 mAh naplniť ich očakávania, ale treba povedať, že Huawei má veľmi zaujímavo spravený systém efektívnej energetickej spotreby, a tak aj táto kapacita väčšine používateľov plne postačuje. No a čo sa týka fotografickej výbavy, v tejto triede je naozaj veľmi zaujímavá a mnohé konkurenčné modely schová do vrecka.

Ak ste bežný používateľ a sporadicky, či aj často fotografujete svoje zážitky, rozhodne si u vás nájde tento model uplatnenie. A navyše jeho pomer ceny a výkonu je pre mnohých používateľov výhodnejší ako pri väčšom bratovi P30 Pro.