Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

City AR využíva satelity pre vizuálne mapovanie miest

City AR využíva satelity pre vizuálne mapovanie miest
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 11. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aby mohli systémy pre zobrazenie rozšírenej reality (AR – Augmented reality) rozpoznať lokalitu z perspektívy používateľa stojaceho na zemi, musia sa najprv vyškoliť pomocou snímok týchto lokalít získaných z úrovne zeme. Systém City AR však pomocou satelitných fotografií pracuje v tomto smere rýchlejšie.

Spoločnosť Sturfee oznámila, že začala s pomocou svojho systému City AR začala výstavbu 3D digitálneho sieťového modelu mesta. Technológia vychádza z 2D satelitných snímok pozemných údajov vo vysokom rozlíšení, ako sú napríklad geometria budov, stromy a cesty. Každému miestu v tomto modeli je pridelený takzvaný „vizuálny odtlačok prsta“, ktorý umožní strojom čítať mapu týchto vizuálnych odtlačkov prstov.

Keď potom mobilná aplikácia s podporou systému City AR zobrazí jedno z týchto miest zo zeme, algoritmy počítačového videnia, ktoré sú založené na cloudovom prístupe, dokážu priradiť vizuálne informácie z aplikácie k jednému z vytvorených vizuálnych odtlačkov prstov na mape. Systém je tak schopný určiť, kde sa používateľ v meste nachádza, a na ktoré budovy sa cez svoj smartfón „pozerá“. To umožní v rozšírenej realite zobrazovať text alebo grafiku na vhodných miestach.

Systém City AR využíva satelity na vizuálne mapovanie miest pre rozšírenú realitu.

Podľa vyjadrenia spoločnosti Sturfee je to oveľa efektívnejšia technika ako vizuálne mapovanie miest zo zeme pomocou vozidiel, ktoré sú vybavené kamerami alebo použitím iných metód. Ide totiž o operačne náročné postupy, ktoré sú veľmi nákladné. So systémom City AR je spoločnosť Sturfee údajne schopná vytvoriť strojovo čitateľnú verziu San Francisca už za týždeň. Taktiež tento systém umožní rýchlejšiu aktualizáciu akýchkoľvek zmien v mestách.

Spoločnosť Sturfee doteraz zmapovala 15 miest na troch kontinentoch a podpísala aj viacročnú licenčnú zmluvu s druhým najväčším poskytovateľom mobilných služieb v Japonsku, spoločnosťou KDDI Corp.

Systém City AR využíva satelity na vizuálne mapovanie miest pre rozšírenú realitu.