Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mobilná aplikácia Slovenskej pošty uľahčuje rôzne poštové služby

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aspoň raz do týždňa využijú viacerí z nás služby pošty. Či už je to doručenie do schránky, alebo pri osobnej návšteve pobočky zaplatenie poukážok, vyzdvihnutie balíka prípadne doporučeného listu. Po novom sa však práve pošta presunula aj do on-line sveta. K dispozícii je tak mobilná aplikácia, no a tá niektoré poštové služby zjednodušila.

Sú to práve technológie, ktoré menia zaužívané postupy a posúvajú nás vpred. Kedysi sme komunikovali len prostredníctvom ručne písaných listov a dnes máme emaily či sociálne siete. Aj také nakupovanie sa čoraz viac rieši na diaľku a objednaný tovar si nechávame posielať priamo domov či do práce. V tomto smere ide aj Slovenská pošta s dobou a pracuje na stratégii modernizácie a zefektívnenia svojich prevádzok a poskytovaných služieb.

„V rámci celého tohto nášho snaženia sme uviedli na trh pred niekoľkými mesiacmi aj mobilnú aplikáciu. Je dostupná pre obidve platformy. To znamená pre iOS aj pre Android, a už ju dnes používa viac ako 40 000 ľudí,“ hovorí pán Peter Helexa, generálny riaditeľ, Slovenská pošta.

Mobilná aplikácia Slovenskej pošty sa vyznačuje dvomi hlavnými funkciami, ktoré môžu spríjemniť a najmä zjednodušiť život jej používateľom.

„Na jednej strane je to sledovanie zásielok, predovšetkým e-commerce z e-shopov, ktoré si ľudia cez nás objednávajú na doručenie. No a nielen sledovanie, ale pochopiteľne aj presmerovanie tejto zásielky. Napríklad pokiaľ sa vám nechce čakať na kuriéra, viete si tú zásielku presmerovať do BalíkoBOX-u alebo na pobočku pošty.“

Aplikácia samozrejme informuje používateľa o rôznych stavoch zásielky, a to prostredníctvom viacerých typov upozornení.

„Z hľadiska notifikácií my už dnes využívame samozrejme v aplikácii push notifikácie. Zatiaľ sme ešte neodstrihli notifikáciu prostredníctvom emailov a prostredníctvom SMS-iek, ale je to jedna z funkcionalít, o ktorej budeme v budúcnosti uvažovať. Pochopiteľne potrebujeme mať istotu, že teda zákazník tú notifikáciu dostane.“

Inovácie priniesli aj poriadok pri čakaní na pobočkách. Už dnes ho rieši takzvaný vyvolávací systém. Funguje na princípe výberu konkrétnej služby a následného výdaja tlačeného vyvolávacieho lístka. Aj táto činnosť sa po novom preniesla do aplikácie, takže používateľ vie poradový lístok získať pohodlne aj na diaľku, cez svoj mobil.

„Priamo cez telefón vidíte nielen lokality a otváracie hodiny, samozrejme vždy aktualizované aj o nejaké iregularity pobočiek Slovenskej pošty. A na tých najväčších, kde máme vyvolávacie systémy, vidíte priamo aj poradie a počty ľudí, ktorí čakajú na vybavenie a viete si vytiahnuť vyvolávací lístok z vyvolávacieho systému priamo cez aplikáciu. To znamená, nemusíte byť fyzicky na pobočke, ale môžete to urobiť napríklad niekde na káve a následne sa prejsť na pobočku a byť vybavený bez toho, aby ste tam museli čakať.“

Párovanie aplikácie s identitou používateľa je jednoduché. Štandardom je zadanie telefónneho čísla alebo emailovej adresy, s následným overením údajov cez zaslaný bezpečnostný kód.

„Párujeme nielen prostredníctvom jedného telefónneho čísla mobilného alebo prostredníctvom jedného emailu, pretože to sú tie identifikátory primárne pri balíkových zásielkach, ktoré zadávate tomu e-hopu, aby jednoducho ste tú objednávku realizovali. Aplikácia vie pracovať aj s viacerými identitami v rámci jedného používateľa.“

Keďže Slovenská pošta denne spracováva obrovské množstvo zásielok a v rámci platobného styku je zodpovedná za nemalé finančné čiastky, je práve bezpečnosť na prvom mieste, a to aj z pohľadu mobilnej aplikácie.

„Na to, aby sme aplikáciu spustili, sme museli urobiť pomerne veľa zásahov do našej aj internej architektúry v našich kľúčových agendových systémov. To znamená aj napríklad citlivé systémy máme v špeciálnom režime, máme, by som povedal, špičkové dátové centrum a samozrejme aj zálohy. A z hľadiska GDPR aj z hľadiska vlastne ochrany osobných údajov vo všeobecnosti, aj mimo tohto, tejto normy, tak pochopiteľne, že máme veľmi dobre zákaznícke dáta ochránené.“

Aj na základe spätnej väzby od množstva používateľov aplikácie už teraz vývojári pracujú na rozšírení jej užitočných funkcií. V pláne je napríklad úprava identifikácie používateľa prostredníctvom menšieho počtu údajov, či zabudovanie funkcie elektronického podacieho lístka.

„Keď ste na pobočke pošty, tak vám vlastne dokáže aplikácia priamo vygenerovať podací lístok bez toho, aby ste ho museli vypisovať ručne. Budeme sa určite snažiť urobiť ešte viacej informácií o pobočkách pošty. To znamená, ešte viac rozšíriť počet pôšt, ku ktorým sú informácie o vyťažení konkrétnom. No a budeme sa pozerať samozrejme aj na nejaké ďalšie funkcionality, ako napríklad otváranie BalíkoBOX-u,“ dopĺňa pán Peter Helexa, generálny riaditeľ, Slovenská pošta.

Mobilná aplikácia Slovenskej pošty je teda na dobrej ceste a už teraz dokáže používateľom pomôcť a zjednodušiť vybavovanie rôznych poštových služieb. Vďaka rýchlym moderným technológiám tak dokážeme aj v tomto smere ušetriť pre seba ďalší čas.