Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový obrazový snímač od Samsungu sľubuje lepšie mobilné fotenie

Nový obrazový snímač od Samsungu sľubuje lepšie mobilné fotenie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 5. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak chcete mať v smartfóne kvalitný fotoaparát, musíte najprv vytvoriť vynikajúci mobilný obrazový snímač. Spoločnosť Samsung to dobre vie a práve predstavila svoj nový 1 / 1,31-palcový snímač Isocell GN1 s rozlíšením 50 megapixleov. Tento dôležitý komponent by sa v budúcich telefónoch Samsung mal objaviť už onedlho.

Obrazový snímač má dve kľúčové vlastnosti, ktoré zahŕňajú automatické zaostrovanie a snímanie v horších svetelných podmienkach. Prvú vec pokrýva technológia Dual Pixel od spoločnosti Samsung, v ktorej sú dve fotodiódy prevádzajúce svetlo skonvertované do jedného pixela. Čiže svetlo je možné snímať z viacerých uhlov a malo by to v praxi znamenať, že objekty v zábere sa začnú skôr zaostrovať.

Pre snímanie v horších svetelných podmienkach je v tomto senzore zabudovaná technológia Samsung Tetracell, ktorá využíva spôsob kombinovania svetla nasnímaného z niekoľkých pixelov do jedného pixela. Účinne tak zvyšuje veľkosť pixelov z 1,2 μm na 2,4 μm, čo by malo zabezpečiť zachytenie väčšieho množstva svetla aj v tých najtmavších scénach.

Spoločnosť Samsung tvrdí, že obrazový snímač Isocell GN1 bude ešte viac zlepšovať kvalitu mobilnej fotografie a videa, pričom rýchlosti automatického zaostrovania by mali byť údajne porovnateľné s profesionálnymi zrkadlovkami.

Nový mobilný obrazový snímač Samsung Isocell GN1.

Ako je v súčasnosti bežné v prípade špičkových mobilných obrazových senzorov, aj vývojári zo Samsungu použili v hardvéri niektoré inteligentné algoritmy. Vďaka nim by sa mohli detaily a kvalita fotografií zhodovať so zábermi nasnímanými na 100 megapixelovom senzore. Niekedy to teda nie je o megapixeloch, hoci samotný Samsung už má 108 megapixleový snímač vo svojom smartfóne Galaxy S20 Ultra.

Nový mobilný obrazový snímač Samsung Isocell GN1 získal podporu pre spracovanie HDR v reálnom čase, elektronickú stabilizáciu obrazu a inteligentnú funkciu ISO, ktorá automaticky vyberie správnu citlivosť svetla pre danú scénu. Nakrúcanie videí bude možné v rozlíšení až 8K pri rýchlosti 30 snímok za sekundu, alebo 4K pri rýchlosti 60 snímok za sekundu.

Hromadná výroba Isocell GN1 pritom už prebieha, takže je tu šanca, že by sa tieto senzory mohli objaviť v niektorých budúcich modeloch telefónov Samsung do konca roka.

Nový mobilný obrazový snímač Samsung Isocell GN1.