Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Apple odhaľuje hlavné zmeny v prichádzajúcich operačných systémoch

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 6. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rovnako ako mnoho iných technologických podujatí, aj konferencia Worldwide Developers Conference (WWDC) spoločnosti Apple sa tento rok uskutočnila online. Spoločnosť pritom odhalila množstvo zmien v nových verziách operačných systémov iOS, iPadOS, macOS, watchOS a tvOS, ktoré by mali byť dostupné v nadchádzajúcich mesiacoch.

Okrem všetkých softvérových zmien došlo aj k významnému hardvérovému oznámeniu. Spoločnosť Apple plánuje pre svoje počítače Mac prechod z procesorov Intel na vlastné procesory. To znamená, že budúce modely budú ovládané hardvérom aj softvérom Apple, ako je tomu v súčasnosti na zariadeniach iPhone a iPad. Spoločnosť bude tiež potrebovať pomoc od softvérových vývojárov, aby bol prechod čo najhladší.

Čo sa týka aktualizácií softvéru, pripravovaný operačný systém iOS14 prinesie majiteľom iPhone množstvo veľkých zmien. Domovská obrazovka bude obsahovať prispôsobiteľné widgety (kalendár, správy o počasí a ďalšie), takže používatelia, ktorí chcú trocha zmeny od presne nalinkovaných ikoniek, tak môžu urobiť.

Apple iOS 14

K dispozícii bude tiež zaujímavá nová funkcia s názvom App Library (Knižnica aplikácií), v ktorej bude inteligentne zoradený zoznam všetkých nainštalovaných aplikácií. Zoznam bude založený na priečinkoch, aby uľahčil nájdenie aplikácií, ktoré by inak mohli byť niekde schované na siedmej alebo ôsmej obrazovke.

Pripravuje sa tiež podpora funkcie picture-in-picture (obraz v obraze) pre sledovanie videí v hornej časti aplikácií, kompaktnejšie rozhranie digitálnej asistentky Siri, či nová aplikácia Apple Translate na preklad textu a reči z rôznych jazykov. V správach bola vylepšená správa skupinových konverzácií, s možnosťou aplikovať inline pre konkrétne správy a novou funkciou zmienky na štýl služby Twitter. Dôležité konverzácie sa môžu pripnúť na začiatok zoznamu. Mapy medzitým získajú možnosť zobrazenia cyklistických trás vo vybraných mestách.

Apple iPadOS 14

Pokiaľ ide o operačný systém iPadOS 14, bude mať všetko čo iOS 14 a niektoré vylepšenia rozloženia aplikácií. Vďaka nim budú fotografie a mapy fungovať ešte lepšie na väčšom displeji tabletu. K dispozícii bude tiež nový prepracovaný režim vyhľadávania. Používatelia Apple Pencil budú môcť používať ručne písaný text skrz celý operačný systém, či už na písanie e-mailov alebo pre vyhľadávanie na webe. Poteší aj inteligentná konverzia rukou písaného textu na normálny text.

Ďalšia verzia operačného systému macOS pre počítače a notebooky Apple sa bude nazývať macOS Big Sur. Dočkala sa zásadnej zmeny dizajnu a bude viac podobať na iOS a iPadOS, s robustným ponukami, veľkými tlačidlami a rozhraním, ktoré vyzerá modernejšie. Dokonca získa aj vlastnú verziu Control Center z iPhone a iPad. Prehliadač Safari získava nový farebný nádych, lepšiu správu kariet, prispôsobiteľnú stránku s novými kartami a oveľa lepšiu podporu rozšírení prehľadávača.

Apple macOS Big Sur

Vylepšenia sa týkajú aj operačného systému watchOS 7, vrátane zavedenia podpory sledovania spánku. V prípade tvOS 14 pribudol nový režim picture-in-picture (obraz v obraze), takže používateľ môže napríklad sledovať zábery z bezpečnostnej kamery a zároveň sledovať obsah z Apple TV Plus.

Spoločnosť Apple predstavila aj veľa ďalších vecí, ktoré si môžete pozrieť v zázname celej udalosti WWDC na YouTube.

Ako býva zvykom, verejné beta verzie pripravovaných operačných systémov budú k dispozícii v júli. Dokončená aktualizácia operačných systémov iOS 14, macOS Big Sur a ďalších by mala byť dostupná niekedy „na jeseň“. Ak to bude ako po predchádzajúce roky, tak môžeme rátať s polovicou septembra.

Apple watchOS 7