Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Quick Charge 5 nabije polovicu kapacity batérie vo smartfóne už za 5 minút

Quick Charge 5 nabije polovicu kapacity batérie vo smartfóne už za 5 minút
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 7. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Qualcomm predstavila Quick Charge 5, svoju najnovšiu technológiu rýchleho nabíjania pre smartfóny. Sľubuje pritom, že s jej pomocou sa bude možné nabiť batériu v telefónoch z nuly až na 50 percent kapacity už za päť minút nabíjania.

Je to samozrejme ideálne maximum, ktoré mobilné zariadenia nemusia vždy dosiahnuť. Hoci sú rýchlosti v reálnom svete o niečo pomalšie, je to stále pôsobivý technologický skok vpred. Pre porovnanie, technológia Quick Charge 4 prisľúbila 50-percentné nabíjanie za približne 15 minút.

Spoločnosť Qualcomm pritom tvrdí, že piata generácia technológie by za tento čas mohla nabiť batériu do plnej kapacity. Podporuje viac ako 100 wattov energie, čo je energetický impulz, ktorý sa častejšie spája s notebookmi ako so smartfónmi. Technológia by sa mala začať v blízkej budúcnosti objavovať v telefónoch, ktoré budú mať najvyšší rad procesorov Qualcomm Snapdragon.

Technológia rýchleho nabíjania Qualcomm Quick Charge 5.

Vývojári sľubujú až o 70 percent vyššiu účinnosť, 4-násobné zvýšenie rýchlosti a zníženie priemernej teploty batérie o 10 ° C, v porovnaní s rýchlym nabíjaním štvrtej generácie. Procesory od spoločnosti Qualcomm sú populárne medzi výrobcami Android telefónov, takže by pre nich nemal byť problém prijať technológiu Quick Charge 5.

Akékoľvek riešenie s rýchlym nabíjaním, vrátane Quick Charge 5, vyžaduje kompatibilný smartfón, nabíjačku a kábel. Pokiaľ všetky tri komponenty nepodporujú technológiu a požadované riadenie napájania, maximálna rýchlosť nabíjania nebude k dispozícii.

Inovácie v technológiách rýchleho nabíjania by pritom mohli zmeniť naše zvyklosti pri nabíjaní mobilných zariadení. Ak by sme mohli nabiť svoj telefón v priebehu 15 minút, nebolo by potrebné ho nabíjať cez noc, ale bez problémov napríklad počas raňajok alebo večere.

Technológia rýchleho nabíjania Qualcomm Quick Charge 5.