Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Android 11 je tu, s lepším chatom, nahrávaním obrazovky a inými funkciami

Android 11 je tu, s lepším chatom, nahrávaním obrazovky a inými funkciami
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 9. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nový operačný systém Android 11 je konečne oficiálne dostupný pre vybrané smartfóny, vrátane novších modelov Google Pixel, a čoskoro bude dostupný aj pre ďalšie telefóny. Medzi nové funkcie tentoraz patria vylepšenia, ktoré sa týkajú upozornení, správ, zabezpečenia a ovládacích prvkov pre prehrávanie médií.

Najnovšia verzia operačného systému Android 11 zoskupuje konverzácie z komunikačných aplikácií pre zasielanie správ dokopy v upozorneniach, takže sú oddelené od upozorenní z iných aplikácií. Vďaka tomu používateľ ľahšie zistí, kto a cez ktorú aplikáciu sa ho pokúša kontaktovať. Niektoré konverzácie sa dajú označiť ako najvyššia priorita a tie sa potom pripnú na začiatok zoznamu upozornení a je im možné povoliť aj prekonanie režimu Nerušiť, ak to používateľ chce. Aplikácie pre zasielanie správ môžu tiež využívať novú funkciu, ktorú spoločnosť Google nazýva ako bubliny: malé plávajúce kruhy, ktoré predstavujú aktívne konverzácie v chate, ktoré môžu zostať na vrchole ostatných aplikácií.

Bubliny v chate umožnia rýchly prístupp ku konverzačným aplikáciám.

Ovládacie prvky prehrávača médií boli presunuté na panel Rýchlych nastavení, aby k nim mali používatelia ľahší prístup (prejdením dvoma prstami z hornej časti obrazovky). Novinkou na panely Rýchlych nastavení je aj prvý natívny záznamník obrazovky v operačnom systéme Android, ktorý sa dá používať na snímanie aktivity na displeji telefónu.

Dlhé stlačenie vypínača telefónu s operačným systémom Android 11 nielenže prinesie možnosti vypnutia a reštartu, ale aj skratky na karty Google Pay (rovnako ako v OS Android 10) či k prepínačom pre inteligentné domáce zariadenia, ktoré boli pridané do aplikácie Google Home. Používateľ sa tak o niečo ľahšie dostane k svojim inteligentným svetlám, zásuvkám a ďalším zariadeniam v „Smart“ domácnosti.

Konverzácie sú vedené oddelene od ostatných upozornení.

V povoleniach pre aplikácie sa rozšírila možnosť udeliť aplikácii povolenie len na jeden čas a spoločnosť Google teraz implementovala aj funkciu, pri ktorej aplikácie musia znova vyžadovať určité povolenia, ak sa nepoužívajú dlhší čas. Spoločnosť Google sľubuje, že prostredníctvom služby Google Play dorazí viac bezpečnostných aktualizácií pre Android. To by malo znamenať, že opravy chýb a bezpečnostné opravy sa k používateľom dostanú rýchlejšie.

Aktualizácia na najnovší operačný systém Android 11 teraz smeruje k smartfónom Pixel od modelu Pixel 2 a vyššie, a objaví sa až po vybrané mobilné zariadenia od spoločností OnePlus, Xiaomi, Oppo a Realme. Doba príchodu operačného systému Android 11 na telefóny iných výrobcov bude závisieť od toho, ako rýchlo daný výrobca aktualizuje softvér.

Operačný systém Android 11 je tu, aj s ľahším prístupom k ovládaniu inteligentnej domácnosti.