Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Google prináša nové smartfóny Pixel, smart reproduktor a Chromecast

Google prináša nové smartfóny Pixel, smart reproduktor a Chromecast
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rovnako ako väčšina predstavení technologických noviniek v súčasnosti, aj akcia spoločnosti Google bola vysielané len online. No napriek tomu bolo stále predvedené množstvo hardvéru: dva nové smartfóny Pixel, nový Chromecast s Google TV a nový inteligentný reproduktor Nest Audio.

Hviezdou udalosti bol nový smartfón Pixel 5, hoci to nie je celkom vlajková loď, akú by sme možno očakávali. Má totiž osadený procesor Snapdragon 765G strednej triedy a dodáva sa s 8 GB operačnej pamäte RAM a so 128 GB úložiskom. Tieto špecifikácie sú stále veľmi schopné, no nie také špičkové ako v prípade vlajkových lodí, ako sú napríklad smartfóny Galaxy S20 alebo iPhone 11.

Na prednej strane nového smartfónu Pixel 5 sa nachádza 6-palcový OLED displej s rozlíšením 1 080 x 2 340 pixelov, ktorý má obnovovaciu frekvenciu 90-Hz. V malom kruhovom výreze je umiestnená selfie kamera. Batéria má dostačujúcu kapacitu 4 080 mAh a nabíjať sa dá buď bezdrôtovo alebo cez port USB-C. Telefón samozrejme beží na najnovšom operačnom systéme Android 11. Pixel 5 je odolný proti prachu a vode v kategórii IP68, podporuje mobilnú dátovú sieť 5G. Vývojári sa v tomto prípade rozhodli integrovať snímač odtlačkov prstov na zadnú stranu.

Na zadnej strane sa nachádza aj ultraširokouhlý fotoaparát s dvomi objektívmi, ktorý si prináša kombináciu rozlíšení 12,2 + 16 megapixelov. Mal by byť schopný snímať kvalitné zábery aj v horších svetelných podmienkach.

Smartfón Google Pixel 5.

Spoločnosť Google tiež predstavila nástupcu modelu Pixel 4a, ktorý už podporuje sieť 5G. Smartfón Pixel 4a 5G má rovnaký procesor a zadný fotoaparát ako model Pixel 5. Jeho interné úložisko má tiež rovnakú kapacitu 128 GB, no kapacita operačnej pamäte RAM sa zmenšila z 8 GB na 6 GB.

Pixel 4a 5G nie je odolný voči vode a chýba aj bezdrôtové nabíjanie batérie, ktorá má o niečo menšiu kapacitu 3 885 mAh. Smartfón má väčší 6,2-palcový OLED displej s rozlíšením 1 080 x 2 340 pixelov, hoci jeho obnovovacia frekvencia klesla na štandardných 60 Hz. Model smartfónu Pixel 5 má tiež prémiové hliníkové telo, zatiaľ čo Pixel 4a 5G sa drží plastu.

Nový smartfón Pixel 5 bude k dispozícii od 29. októbra za cenu 699 dolárov, zatiaľ čo model Pixel 4a 5G bude dostupný od 19. novembra za 499 dolárov. Predbežné objednávky sú už spustené. Oba telefóny prichádzajú v čiernej farbe a pre Pixel 5 je v ponuke ešte aj bledozelený odtieň.

Smartfón Google Pixel 4a 5G.

Okrem toho sa spoločnosť Google pochvália novým zariadením Chromecast za 49,99 dolárov, ktoré získalo diaľkový ovládač a podporu 4K, HDR a Dolby Vision. Nový Chromecast sa dodáva s integrovanou službou Google TV, takže sa používateľ nemusí spoliehať na streamovanie videa a hudby z telefónu. Celý názov zariadenia je preto Chromecast with Google TV.

Chromecast with Google TV.

No a nakoniec bol predstavený aj nový inteligentný reproduktor Nest Audio. Ten by sa dal v podstate označiť za väčší reproduktor Nest Mini alebo ako náhrada za pôvodný reproduktor Google Home. Vývojári však vylepšili zvuk, čo sa odrazilo aj na vyššej cene. Samozrejmosťou je podpora Asistenta Google a všetkých súvisiacich funkcií. Nový inteligentný reproduktor Nest Audio bude k dispozícii od 5. októbra za cenu 99,99 dolárov.

Inteligentný reproduktor Google Nest Audio.