Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Apple iPhone 12 si prináša nový dizajn, 5G a lepšie fotoaparáty

Apple iPhone 12 si prináša nový dizajn, 5G a lepšie fotoaparáty
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kvôli pandémii COVID-19 sa oneskoril príchod viacerých technologických noviniek. Platí to aj v prípade uvedenia nových smartfónov od spoločnosti Apple, ktoré prišli tento rok o niečo neskôr ako obvykle. No konečne máme možnosť sa pozrieť na štyri nové smartfóny iPhone 12, ktoré budú vlajkovými loďami spoločnosti Apple na nasledujúcich 12 mesiacov.

Vývojári zo spoločnosti Apple sa tentoraz zamerali sa najmä na vylepšenia vlastností oproti predchádzajúcej generácii iPhone 11. Pre nové vlajkové lode iPhone 12 to znamená pridanie 5G konektivity, rýchlejšie interné systémy a výrazne vylepšené kamerové systémy. K dispozícii je tiež nový plochejší dizajn, ktorý vychádza z tabletov iPad Pro a v podstate sa vracia k vzhľadu starších generácií iPhone.

Nový smartfón Apple iPhone 12 prichádza až v štyroch verziách. Na výber je 5,4-palcový iPhone 12 mini, 6,1-palcový iPhone 12, 6,1-palcový iPhone 12 Pro a 6,7-palcový iPhone 12 Pro Max. Rozlišovať rozdiely medzi novými telefónmi je trochu zložité, ale v zásade platí, že čím viac zaplatíte, tým lepšie technológie a väčší displej.

Nové smartfóny Apple iPhone 12.

Všetky štyri modely prichádzajú s operačným systémom iOS 14 a používajú nový procesor Apple A14 Bionic, ktorý sa prvýkrát objavil v tablete iPad Air4, ktorý bol predstavený pred mesiacom. Konektivita 5G a OLED displeje, rovnako ako aj stupeň krytia IP68 sú pre všetky modely iPhone 12 rovnaké.

Okrem týchto podobností možno štyri nové telefóny iPhone rozdeliť do dvoch odlišných úrovní. Smartfóny iPhone 12 mini a iPhone 12 sú vyrobené z hliníka a môžu mať 64 GB, 128 GB alebo 256 GB úložisko. Na zadnej strane majú dvojitý fotoaparát s kombináciou rozlíšení 12 + 12 megapixelov.

Prémiovejší 6,1-palcový iPhone 12 Pro a 6,7-palcový iPhone 12 Pro Max sú dodávané s úložnými kapacitami 128 GB, 256 GB alebo až 512 GB a majú trojité zadné fotoaparáty, ktoré obsahujú aj technológiu LiDAR s hĺbkovým snímaním. Tieto smartfóny sú vyrobené z nehrdzavejúcej ocele a zadné fotoaparáty majú kombináciu rozlíšení 12 + 12 + 12 megapixelov.

Nové smartfóny Apple iPhone 12.

Spoločnosť Apple tvrdí, že všetky modely iPhone 12 dokážu vyhotoviť lepšie fotografie ako ich predchodcovia, vrátane vylepšeného výkonu pri snímaní v slabom osvetlení a s menším zašumením pri akomkoľvek osvetlení. Poteší aj podpora pre nakrúcanie HDR videa s Dolby Vision. Modely Pro dokážu dokonca nakrúcať HDR video s Dolby Vision v rozlíšení 4K pri rýchlosti až 60 snímok za sekundu.

Model iPhone 12 Pro Max má mierne lepšie nastavenie fotoaparátu ako model iPhone 12 Pro a môže sa pochváliť najväčšou ohniskovou vzdialenosťou zo všetkých štyroch modelov (až 2,5-násobné optické zväčšenie), ako aj väčším snímačom na jednom zo svojich fotoaparátov.

Za zmienku stojí niekoľko ďalších aktualizácií. U všetkých štyroch modelov bolo zvýšené rozlíšenie pixelov v displeji, zatiaľ čo spoločnosť Apple predstavila aj nový magnetický štandard MagSafe, vďaka ktorému by malo byť bezdrôtové nabíjanie efektívnejšie a pohodlnejšie ako kedykoľvek predtým. Špeciálne vyrobené keramické sklo medzitým dáva displejom 4-násobne väčšiu šancu prežiť nárazy ako staršie telefóny iPhone.

Nové smartfóny Apple iPhone 12.

Inteligentná je aj implementácia 5G podpory. Aby sa šetrila výdrž batérie, modely iPhone 12 sa prepnú na LTE sieť, keď nie sú potrebné rýchle sťahovanie a nahrávanie. Hneď ako bude táto ďalšia šírka pásma dôležitá, bude 5G opäť aktivované. Keď už sa spomenula výdrž batérie, Apple sľubuje 15 hodín prehrávania videa na iPhone 12 mini, 17 hodín na iPhone 12 a iPhone 12 Pro a až 20 hodín na iPhone 12 Pro Max.

Cena nového smartfónu iPhone 12 mini sa začína na 699 dolároch. Predbežné objednávky sa spustia 6. novembra a dodávka je naplánovaná od 13. novembra. Model iPhone 12 stojí od 799 dolárov, pričom predbežné objednávky sa otvoria 16. októbra a telefóny sa začnú dodávať 23. októbra. Oba modely prichádzajú v modrej, zelenej, čiernej, bielej alebo v červenej farbe.

Čo sa týka smartfónu iPhone 12 Pro, jeho cena sa začína 999 dolároch a môžete si ho predbežne objednať od 16. októbra, s dodaním 23. októbra. Cena modelu iPhone 12 Pro Max sa začína na 1 099 dolároch, s predbežnými objednávkami od 6. novembra a s dodávkou od 13. novembra. Pre modely Pro sú k dispozícii farebné varianty v grafitovej, striebornej, zlatej a modrej farbe.

Nový smartfón Apple iPhone 12.