Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Orange modernizuje svoju 4G sieť a pripravuje sa tak aj na príchod siete 5G

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Už niekoľko rokov môžu používatelia moderných smartfónov na Slovensku využívať výhody mobilnej dátovej siete 4G. Čoraz viac sa však už začína hovoriť aj o sieti 5G. A tak sa telekomunikační operátori už vopred pripravujú, aby bolo budúce nasadenie novej generácie siete čo najhladšie.

História mobilných sietí na Slovensku siaha na začiatok 90-tich rokov minulého storočia, keby boli v NMT sieti uskutočnené prvé hovory s mobilným telefónom. No už v roku 1997 sa pre Slovákov sprístupnila sieť GSM, ktorá je označovaná aj ako 2G sieť. O niečo neskôr nasledoval prechod na rýchlejšiu 3G sieť. No a rozmach smartfónov a čoraz častejšie využívanie mobilných dát prispel pred niekoľkými rokmi k príchodu súčasnej 4G siete.

Práve 4G sieť si počas svojej existencie prešla zaujímavým technologickým vývojom. Vďaka tomu mohli telekomunikační operátori zvyšovať prenosové rýchlosti a zabezpečiť stabilnejší prenos dát a hlasovej komunikácie. No každá technológia má svoje hranice. Aj na Slovensku sú už preto i v Orange rozbehnuté prípravy na nasadenie mobilnej dátovej siete ďalšej generácie.

„Môžete vidieť jednu z akcií modernizácie siete Orange Slovensko. V podstate sme na nejakých 87 percentách, už celú sieť modernizovali. Ide o dvojročný projekt, kedy modernizujeme všetky sajty, všetkých 2600 sajtov, ktoré máme, na novodobú sieť 2G, 3G, 4G. Čiže sa zbavujeme starej technológie a zároveň sa pripravujeme na 5G sieť,“ hovorí Matej Babiak, manažér pre výstavbu a prevádzku siete, Orange Slovensko.

Rozsiahla modernizácia si samozrejme vyžadovala istú prípravu, aby sa telekomunikačné technológie aktualizovali bez problémov. Týždeň pred dokončením modernizácie jedného z 2 600 stanovísk sa pritom vymenia všetky antény a pripraví sa celá kabeláž.

„Deň D začne nabiehať vrtuľník a odnáša staré technológie, staré kabinety a prináša iba jeden jediný kabinet. Čo je ďalšia výhoda tejto modernizácie, že vizuálne bude iba jeden kabinet, do ktorého sa dajú tieto nové technológie. Celé sa to zapojí a za nejaké štyri hodiny voláme na dohľad.“

Aby sa stihlo všetko podľa plánu, je potrebné modernizovať technológie na viacerých miestach súčasne.

„My týždenne musíme 20, 30, ak nie 40 takýchto sajtov upgradovať. Pretože keď máte 2600 sajtov a chceme to stihnúť do konca roka, tak je to dosť veľký nápor. Čiže niekedy sú štyri až päť skupín denne po celom Slovensku rozlezené.“

Ide naozaj o veľký projekt, nielen, čo sa týka koordinácie jednotlivých dodávateľských skupín, ale aj z pohľadu náročnosti prác a úprav samotných stanovísk s telekomunikačnými technológiami.

„Tento sajt tiež nie je moc jednoduchý, pretože sme v strede mesta. Čiže z pohľadu pamiatkárov máme všetky povolenia, ale bolo to treba všetko vybaviť. Ešte sa tam bude dávať taká ochranná plachta, aby to krajšie vyzeralo. Takže toto je jeden z tých, aj by som povedal negociačne náročnejších sajtov. Potom máme ťažko prístupové sajty v poliach, a tak ďalej, kde je to veľmi veľmi zložité tiež.“

Vďaka modernizácii 4G siete sa mohol telekomunikačný operátor Orange zároveň hardvérovo pripraviť aj na relatívne hladné nasadenie 5G siete.

„Čiže ostane tam ten rack a v podstate v budúcnosti, pokiaľ keď budeme mať 5G licencie, tak to bude obnášať už veľmi jednoduchú modifikáciu. Že sa len prinesie iba jednoduchý equipment a prípadne sa urobia nové antény.“

Oproti mobilnej sieti súčasnej generácie by mala dátová sieť 5G, vďaka pokročilým technológiám, priniesť viacero vylepšení.

„Pre bežných ľudí to znamená okamžite zvýšený download, lepšie pokrytie, lepšie pokrytie v domácnostiach, lepšia kapacita. Čiže viacerí sa vedia dovolať, dodátovať, čiže okamžité zvýšenie kvality. Ale 5G sieť má aj iné výhody, hlavne pre B2B segment. A tam sa bavíme o úplne iných technológiách,“ dopĺňa Matej Babiak, manažér pre výstavbu a prevádzku siete, Orange Slovensko.

Niekoľkoročný projekt modernizácie rádiovej siete Orange už teraz prináša zvýšenie kapacity a zlepšenie používateľskej skúsenosti. Prvenstvom ho ocenila ho aj nezávislá štúdia, v rámci ktorej sa, v sieťach mobilných operátorov na Slovensku, testovali v júli 2020 viaceré kvalitatívne parametre, aj vrátane prípravy na 5G sieť. A hoci si na ňu spotrebitelia budú musieť ešte nejaký ten čas počkať, všetko by malo byť včas pripravené, a to aj na zavádzanie inovatívnych služieb v tejto novej sieti.