Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Google spúšťa Android 12 s prvou ukážkou určenou pre vývojárov

Google spúšťa Android 12 s prvou ukážkou určenou pre vývojárov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Prichádza k nám nový operačný systém Android 12 alebo aspoň jeho prvá vývojárska ukážka, ktorá je pripravená pre tvorcov aplikácií, aby mohli začať s testovaním systém pred jeho verejným uvedením pre používateľov neskôr v roku 2021.

Spustenie novej verzie operačného systému Android 12 je v dnešnej náročnej dobe časovo dlhá záležitosť, počínajúc od najskorších a najintenzívnejších vydaní kódu pre vývojárov, až po hotovú verziu uvedenú pre používateľov. Tí ju dostanú v rôznych časoch, v závislosti od značky a modlu smartfónu, ktorý používajú.

Vzhľadom na to nie je prekvapujúce, že spoločnosť Google ešte neoznámila zdĺhavý zoznam nových funkcií pre ďalšiu veľkú aktualizáciu svojho mobilného operačného systému. Ešte zostáva veľa času, kým sa Android 12 začne poriadne zavádzať (v prípade Androidu 11 to bolo september minulého roka).

Väčšina aktualizácií, ktoré spoločnosť Google oficiálne spomenula, sa týka vylepšení pod povrchom. Ide o prísnejšie kontroly interakcie aplikácií s Androidom, lepšia podpora formátu videí a obrázkov, vylepšená správa napájania, vylepšenia používateľského rozhrania upozornení, vylepšený dizajn pre väčšie displeje a ďalšie nástroje na pridávanie gest do aplikácií.

Zatiaľ sú to z pohľadu používateľského zážitku malé úpravy, no na internete sa objavili prvé zmienky napríklad o podpore pre posúvanie snímok na displeji (pre dlhé webové stránky), vylepšenie dizajnu uzamknutej obrazovky, návrat gesta dvojitého klepnutia na zadnej strane smartfónov, vylepšené ovládanie upozornení a prepínače na rýchle vypnutie fotoaparátu a mikrofónu telefónu.

Spoločnosť Google spustila pre vývojárov prvú ukážku operačného systému Android 12.

Niektoré analýzy kódu už odhalili inteligentnú správu upozornení na základe toho, ako s nimi používateľ komunikuje, niektoré jemné vylepšenia používateľského rozhrania, zásobníky widgetov (podobné ako v operačnom systéme iOS), skratku pre uľahčenie ovládania veľkých smarftónov len jednou rukou, herný režim a funkcia inteligentného automatického otáčania.

S pohľadu vývojárov sa uľahčuje správa okien pre režim obraz v obraze, vylepšenie tmavej témy a ovládacích prvkov tematiky softvéru, inteligentnejšie odloženie upozornení, núdzové tlačidlo SOS a možnosťou zdieľania Wi-Fi hesiel niekoľkými klepnutiami.

Za zmienku stojí, že veľa funkcií, ktoré spoločnosť Google ešte nespomenula, je skrytých práve v kóde ukážky pre vývojárov a ešte nie sú povolené. Neexistuje však žiadna záruka, že všetky tieto zmeny sa dostanú do finálnej verzie operačného systému Android 12, keď sa dostane do rúk verejnosti a niektoré aktualizácie môžu byť vylepšené alebo odstránené.

Ak máte chuť vyskúšať si Android 12, môžete si nainštalovať ukážku pre vývojárov na svoje vlastné riziko, v prípade, že vlastníte smartfón Pixel 3, Pixel 4 alebo Pixel 5. No lepšie by zrejme bolo si počkať na verejnú ukážku, ktorá by mala prísť niekedy v máji tohto roka.