Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Xiaomi chystá smartfón s fotoaparátom vybaveným tekutým objektívom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínsky výrobca smartfónov Xiaomi na svojom blogu Weibo oficiálne potvrdil, že jeho pripravovaný smartfón Mi Mix, ktorý bude uvedený na trh už o pár dní, bude prvým smartfónom na svete, ktorý vo svojom fotoaparáte použije technológiu takzvaných „tekutých šošoviek“.

Na nahradenie bežnej optickej šošovky použije nová šošovka tekutinu zabalenú v tenkom filme. Motorček bude schopný presne riadiť tvar objektívu, čo by malo umožniť super rýchle automatické zaostrovanie, ale tiež poskytnúť rýchlu zmenu ohniskovej vzdialenosti objektívu. Tento tekutý objektív sa v podstate môže ľahko posunúť zo širokouhlého makro záberu na teleobjektív. Používateľom tak poskytne mimoriadne flexibilný fotoaparát, ktorý používa len jeden objektív namiesto troch až štyroch objektívov, s ktorými sa stretávame v mnohých vlajkových lodiach smartfónov.

Spoločnosť Xiaomi tvrdí, že túto technológiu vyvinula sama a že tekutá šošovka „má vlastnosti vysokej priepustnosti svetla, veľmi nízkej disperzie a odolnosti voči extrémnym prostrediam“.

Smartfón Xiaomi Mi Mix, ktorý má byť uvedený na trh už o pár dní, bude prvým smartfónom na svete, ktorý má fotoaparát s „tekutým objektívom“.

Technológia tekutých šošoviek bola predstavená už v júni 2004. O rok neskôr oznámila spoločnosť Varioptic spoluprácu so Samsungom na vývoji fotoaparátu pre smartfón s tekutými objektívmi, s tým, že bude bude komerčne dostupný do konca roku 2005. Je zrejmé, že sa tak nestalo a zostáva otázkou, prečo tieto objektívy neboli spoločnosťou Samsung využité. Možno je myšlienka predaja smartfónu s viacerými objektívmi atraktívnejšia ako systém s jedným objektívom, ktorý dokáže všetko.

Tak či onak, bude zaujímavé sledovať výkon fotoaparátu s tekutým objektívom v novom smartfóne Mi Mix, ktorý by mal byť uvedený na trh 29. marca. Spolu s ním bude debutovať model Mi 11 Super Cup GN2, ktorý bude ako jeden z prvých telefónov používať mimoriadny nový kamerový snímač Samsung Isocell GN2.