Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sony vydáva tri nové smartfóny zamerané na kvalitu mobilného fotenia

Sony vydáva tri nové smartfóny zamerané na kvalitu mobilného fotenia
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Japonská Sony predviedla tri nové smartfóny, na čele ktorých stojí vlajková loď Xperia 1 III, nasleduje kompaktnejší model Xperia 5 III a trojicu uzatvára cenovo dostupnejší model Xperia 10 III. Tieto mobilné zariadenia sa najmä vyznačujú pútavými parametrami fotoaparátu a displeja.

Najvýkonnejší a samozrejme aj najdrahší z trojice je model smartfónu Sony Xperia 1 III. Ten sa môže pochváliť fotoaparátom s tromi objektívmi, ktoré prinášajú kombináciu rozlíšení 12 + 12 + 12 megapixelov s ultraširokým režimom snímania a variabilným „skutočným“ optickým priblížením. Šošovka sa v skutočnosti pohybuje vo vnútri puzdra, a nespolieha sa triky so spracovaním obrazu.

Vďaka samostatnému takzvanému time-of-flight snímaču Sony tvrdí, že možnosti automatického zaostrovania telefónu sú lepšie ako kedykoľvek predtým, pričom v prípade potreby získa používateľ prístup k mnohým možnostiam manuálneho fotografovania, vrátane nastavenia ISO, rýchlosti uzávierky a ďalších parametrov. Pôsobivé je aj nakrúcanie videí, a to až do rozlíšenia 4K pri maximálne rýchlosti 120 snímok za sekundu.

Smartfón Sony Xperia 1 III.

Xperia 1 III je pritom prvým smartfónom so 4K (3 840 x 1 644 pixelov) displejom, ktorý má obnovovaciu frekvenciu 120 Hz. Displej s uhlopriečkou 6,5 palca má pomer strán 21 : 9 a podľa Sony by mal zodpovedať farebnej kalibrácii profesionálnych filmárskych monitorov tohto výrobcu..

Vo vnútri smartfónu sa nachádza procesor Snapdragon 888 od spoločnosti Qualcomm, čo je najvýkonnejší čipset, čo sa týka telefónov s Androidom pre rok 2021. K dispozícii je až 12 GB operačnej pamäte RAM a 256 GB vnútorné úložisko.

Smartfón Sony Xperia 1 III.

Druhý predstavený smartfón, Xperia 5 III, má kompaktnejší 6,1-palcový displej s rozlíšením 2 520 x 1 080 pixelov, no zachováva si množstvo funkcií Xperie 1 III, ako je obnovovacia frekvencia 120 Hz, procesor Snapdragon 888, pripojenie 5G, a zadný fotoaparát s tromi objektívmi. S týmto kompaktnejším modelom získa používateľ 8 GB RAM a 128 GB interné úložisko.

Oba modely sú vybavené 4 500 mAh batériou, ktorá umožní 30 W káblové a bezdrôtové nabíjanie. Smartfóny majú snímače odtlačkov prstov zabudované v tlačidle napájania a oba majú 3,5 mm konektor pre slúchadlá. Tieto telefóny majú nainštalovaný operačný systém Android 11 a sú odolné voči vode a prachu v kategórii IP68.

Smartfón Sony Xperia 5 III.

Xperia 1 III bude k dispozícii vo farbách Frosted Black a Frosted Purple, zatiaľ čo Xperia 5 III bude na výber v čiernej alebo zelenej farbe. Oba modely by sa mali dostať na trh v najbližších mesiacoch, no Sony zatiaľ nezverejnila ceny.

Posledným modelom je Xperia 10 III, ktorý by aj napriek neznámej cene svojich kolegov mal byť lacnejší. Stále podporuje 5G sieť, no je vybavený procesorom Snapdragon 690, 6 GB RAM a 128 GB úložiskom. Tento model má 6-palcový displej a zadný fotoaparát s tromi objektívmi, aj keď snímače majú horšie parametre ako v predchádzajúcich dvoch telefónoch. Xperia 10 III bude k dispozícii v čiernej, modrej a bielej farbe.

Smartfón Sony Xperia 10 III.