Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Biometrická aplikácia rozpozná stratené psy podľa ich nosa

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tak ako naše odtlačky prstov, aj tvar a vzor nosa každého psa sú pre dané zviera jedinečné. S touto myšlienkou sa rozhodla spoločnosť Iams uviesť na trh mobilnú aplikáciu NOSEiD, ktorá je zameraná na identifikáciu stratených psov pomocou biometrického rozpoznania ich nosa.

Po prvom stiahnutí bezplatnej mobilnej aplikácie pre operačné systémy Android a iOS začnú používatelia postupovať podľa pokynov na displeji a pomocou svojho smartfónu nasnímajú podrobnú fotografiu nosa svojho psa. Poskytujú tiež fyzický popis zvieraťa a všetky tieto údaje sa následne skombinujú do profilu, ktorý sa nahrá na cloudový server.

Keď sa potom stratí pes používateľa, táto osoba použije mobilnú aplikáciu NOSEiD na odoslanie upozornenia ďalším používateľom aplikácie v regióne. Ak niekto z týchto ľudí natrafí na opusteného psa, ktorý zodpovedá popisu, pomocou aplikácie naskenuje jeho nos. Ak by skenovanie potvrdilo, že pes je skutočne nezvestný, nálezca môže kontaktovať majiteľa prostredníctvom tejto aplikácie.

Systém NOSEiD je v súčasnosti obmedzený na americké mesto Nashville v štáte Tennessee, kde sa testuje. Ktokoľvek si však môže stiahnuť aplikáciu z obchodov App Store alebo Google Play a bude informovaný, keď bude služba k dispozícii v jeho regióne.

Mobilná aplikácia NOSEiD dokáže identifikovať psa podľa biometrických údajov jeho nosa.