Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Operačný systém Android 12 si prešiel obrovskou vizuálnou zmenou

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 5. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nový operačný systém Android 12 už dorazil v podobe prvej ukážky pre vývojárov, no na nedávnom podujatí Google IO 2021 bol oznámený jeho vstup do otvorenej bety a dozvedeli sme sa oveľa viac o niektorých významných zmenách, ktoré si tento softvér prináša.

Z toho, čo zatiaľ spoločnosť Google predviedla, sa zdá, že verzia 12 predstavuje najväčšiu vizuálnu úpravu operačného systému Android za dosť dlhú dobu. Animácie a ponuky sa stávajú plynulejšími a pohyblivejšími. Kľúčové oblasti, ako napríklad priečinok s upozorneniami a panel Rýchle nastavenia, boli modernizované a zjednodušené.

Operačný systém Android 12.

K dispozícii je tiež funkcia s názvom extrakcia farieb, o ktorej Google hovorí, že „začína“ na zariadeniach Pixel a môže sa neskôr stať, že sa dostane aj k iným smartfónom. Funkcia sleduje farby tapety vášho telefónu a upravuje prvky na obrazovke, ako sú miniaplikácie, ponuky a tlačidlá, aby mali rovnaké odtiene. Zverejnené video poskytuje lepšiu predstavu o tom, ako to funguje.

Okrem vizuálnych úprav Google tvrdí, že Android 12 bol optimalizovaný pomocou niektorých úprav systému a že kľúčové procesorové úlohy budú trvať až o 22 percent menej času ako predtým. K dispozícii je nový informačný panel ochrany súkromia, ktorý ponúka prehľad povolení aplikácií a prístupu k údajom, ako aj niektoré funkcie, ako sú napríklad indikátory stavového riadku, keď sa používa mikrofón alebo kamera.

Operačný systém Android 12.

Ďalším spôsobom ochrany používateľských údajov je takzvané Privátne výpočtové jadro, čo je spôsob, ako môže Android používať silný nástroj spracovania umelej inteligencie od Google, pričom všetky informácie o osobnom nastavení sú ponechané na lokálnom zariadení a nie v cloude. Technológia bude nasadená vo funkciách, ako sú napríklad inteligentné odpovede a prehrávanie.

Prvá verejná beta verzie Android 12 je teraz k dispozícii pre smartfóny Pixel a ďalšie vybrané zariadenia. Nie všetky funkcie, ktoré spoločnosť Google predviedla na svojom podujatí, budú k dispozícii okamžite, ale mali by sa začať objavovať, keď sa neskôr v priebehu roka priblíži termín vydania plnej verzie mobilného operačného systému.

Operačný systém Android 12.