Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Apple pridáva nové tablety iPad, iPad mini a hodinky Apple Watch

Apple pridáva nové tablety iPad, iPad mini a hodinky Apple Watch
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 9. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci sa väčšina pozornosti zrejme upriamuje na nové smartfóny iPhone 13, spoločnosť Apple tiež predstavila nové tablety iPad a iPad mini, ako aj nové inteligentné hodinky Apple Watch. Najnovšia generácia týchto zariadení sa môže pritom pochváliť niekoľkými zaujímavými vylepšeniami.

Nový tablet iPad v už deviatej generácii získal 10,2-palcový Retina displej s rozlíšením 2160 x 1620 pixelov s hustotou 264 pixelov na jeden palec (ppi). Je to v podstate rovnaká obrazovka ako v minulej generácii, no tentoraz pridáva funkciu z iných modelov iPadov s názvom True Tone. Tá pomocou svetelného senzora automaticky nastavuje displej tak, aby zodpovedal teplote farby miestnosti, v ktorej sa používa. Tento displej je kompatibilný aj s dotykovým perom Apple Pencil.

Na zadnej strane sa nachádza 8-megapixelový širokouhlý fotoaparát a predná kamera bola vylepšená o 12-megapixelový ultraširoký objektív, ktorý dokáže snímať video v rozlíšení Full HD pri rýchlosti záznamu až 60 snímok za sekundu. Z modelu iPad Pro je dostupná funkcia Center Stage, ktorá automaticky posúva a približuje fotoaparát tak, aby boli ľudia počas videohovoru v obraze.

Tablet Apple iPad deviatej generácie.

Pod kapotou sa skrýva najväčšia inovácia. Nový iPad je teraz poháňaný procesorom Apple A13 Bionic, ktorý podľa spoločnosti zvyšuje výkon o 20 percent v porovnaní s posledným iPadom. Tiež sa chváli, že je údajne trikrát rýchlejší ako „najpredávanejší Chromebook“ a šesťkrát rýchlejší ako najpredávanejší tablet s operačným systémom Android. Zdvojnásobil sa aj úložný priestor. Základná verzia má teraz 64 GB a vyšší model získal 256 GB úložisko.

Nový tablet iPad mini si prešiel celkovo väčším vylepšením. Je poháňaný úplne novým procesorom Apple A15 Bionic, o ktorom spoločnosť tvrdí, že zvyšuje výkon až o 40 percent v porovnaní s predchádzajúcim modelom a pridáva až o 80 percent v grafickom výkone. Má tiež možnosti úložiska 64 GB alebo 256 GB.

Tablety Apple iPad a iPad mini.

Displej bol zrazený na 8,3 palca a má rozlíšenie 2266 x 1488 pixelov, s hustotou až 326 pixelov na jeden palec. K dispozícii je tiež funkcia True Tone, ale tú posledný iPad mini už mal. Zadný fotoaparát má 12-megapixelový širokouhlý fotoaparát, ktorý dokáže zachytiť video v rozlíšení 4K pri rýchlosti až 60 snímok za sekundu, zatiaľ čo predná selfie kamera má 12-megapixelový ultraširoký objektív. Prítomná je aj funkcia Center Stage.

Tablet iPad Mini má možnosť pripojenia 5G a Wi-Fi 6, ktoré by mali urýchliť prenosy dát. Čo je zaujímavé, spoločnosť Apple v tomto prípade upustila od vlastného portu Lightning v prospech štandardného USB-C.

Do portfólia pribudli aj nové inteligentné hodinky Apple Watch Series 7. Tie by mali mať až o 20 percent väčšiu plochu displeja ako série 6 a aplikácie boli zrejme prepracované tak, aby bolo jednoduchšie písať alebo ťukať na tlačidlá. Displej s režimom Always-On je teraz až o 70 percent jasnejší, takže je jednoduchšie kontrolovať čas bez toho, aby sa muselo zariadenie „prebúdzať“.

Inteligentné hodinky Apple Watch Series 7.

Séria 7 je tiež odolnejšia. Má predný kryštál odolný proti prasknutiu, odolnosť voči prachu IP6X a odolnosť voči vode „WR50“. Toto nositeľné zariadenie sa teraz nabíja až o 33 percent rýchlejšie. Nový operačný systém watchOS 8 pridáva niekoľko nových elegantných ciferníkov, vylepšenú detekciu pádov a sledovania fyzických metrík nositeľa pri jazde na bicykli.

Nové modely tabletov Apple iPad a iPad mini budú k dispozícii od 24. septembra, pričom hodinky Apple Watch Series 7 budú nasledovať v priebehu niekoľkých mesiacov. Cena modelu iPad začína od 329 dolárov za model s 64 GB úložiskom a Wi-Fi pripojením, alebo za 459 dolárov s Wi-Fi a mobilným pripojením 5G. Model tabletu iPad mini stojí 499 dolárov s Wi-Fi pripojením alebo 649 dolárov s Wi-Fi a 5G pripojením. Nové inteligentné hodinky Apple Watch Series 7 sa predávajú za 399 dolárov.