Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Smartfón Xiaomi 11T Pro sa hrdí neuveriteľne rýchlym nabíjaním batérie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 9. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínsky technologický gigant Xiaomi je v našich končinách zrejme najviac známy svojimi dostupnými smartfónmi, ktoré zaujmú inovatívnymi technológiami. Nie je tomu inak ani pri najnovšej sérii 11T, ktorá by sa dala označiť aj ako vstupná brána do vyššej triedy. Nové smartfóny sa pritom môžu pochváliť nielen svojim výkonom a pokročilým fotografickým systémom, ale dokonca aj neuveriteľne rýchlym nabíjaním batérie.

Nové smartfóny Xiaomi 11T a Xiaomi 11T Pro upútajú pohľad už svojim zaujímavým dizajnom, najmä čo sa týka rozloženia systému trojice fotoaparátov na zadnej strane mobilu.

„Čiastočne má pripomínať kedysi staré klasické kamery celuloidové s tými dvomi natáčacími pásmi a vlastne keď človek natáča, tak drží to a pripomína mu to. Súčasťou dizajnu telefónu je aj umiestnenie dvoch stereo reproduktorov na hornej a spodnej strane pre lepší zvuk,“ hovorí Milan Dzílsky, Xiaomi Technology Slovakia.

Nadšenci mobilnej fotografie a nakrúcania videí určite ocenia práve trojitý fotoaparát nielen po dizajnovej stránke. K dispozícii majú totiž kombináciu hlavného širokouhlého objektívu s obrovským rozlíšením až 108 megapixelov, dvojnásobného telemakro objektívu a 120 stupňového ultra širokouhlého objektívu. Vďaka režimom umelej inteligencie AI Cinema sú k dispozícii aj rôzne filmárske efekty a triky pre vylepšenie videí.

„Môže to byť napríklad Audio Zoom, kde si zdôrazníme na tom zábere práve ten zvuk, ktorý chceme do toho vytiahnuť vďaka tretiemu mikrofónu, ktorý je na to určený. Môžu to byť rôzne efekty priblíženia, zdramatizovania záberu a rôzne iné funkcie, ktoré AI Cinema ponúka.“

Model Xiaomi 11T Pro sa môže dokonca pochváliť schopnosťou nakrúcania videí v rozlíšení až 8K, s podporou technológie HDR+. O dostačujúci výkon, ktorý je potrebný nielen na nakrúcanie videí, fotenie či podporu množstva funkcií umelej inteligencie, sa v tomto modeli postará najnovšia mobilná platforma Snapdragon 888.

Prednej strane nových smartfónov 11T a 11T Pro dominuje 6,67-palcový AMOLED displej s rozlíšením FHD+, ktorého 120-herzová obnovovacia frekvencia zaistí plynulé zobrazovanie obsahu.

„Displej je vybavený technológiou True Color, Dolby Vision a zobrazuje viacej ako jednu miliardu farieb. Displej si prináša taktovaciu dotykovú frekvenciu 480 Hz a súčasne bezpečnosť chráni Gorilla Glass Victus, čiže posledná generácia ochrany displeja.“

Smartón Xiaomi 11T Pro sa hrdí aj tým, že je prvým modelom čínskeho výrobcu, ktorý disponuje unikátnou technológiou extrémne rýchleho nabíjania batérie nazvanou Xiaomi HyperCharge, s až 120 Wattmi.

„Dokáže nabiť 5 000 miliampérovú baterku za 17 minút na plné použitie, na plnú kapacitu. Batéria je rozdelená na dve 2 500 miliampérové batérie, čím sa zabezpečuje možnosť nabíjať paralelne rýchlejšie.“

V prípade bežných lítiových batérií sa však výrazne spomaľuje nabíjanie, keď sa blíži stav nabitia batérie k plnej kapacite. Čínski vývojári to vyriešili pridaním materiálu, ktorý sa nazýva grafén.

„Grafén nám pomáha to, že vlastne aj tento záver vieme nabíjať bezmála rovnakou rýchlosťou. Čím šetríme práve ten čas.“

Pri tak rýchlom nabíjaní batérie môžu vzniknúť obavy z jej poškodenia. Aj preto sa Xiaomi stavia k bezpečnosti v tomto smere naozaj zodpovedne.

„Je tam 34 ochranných procesov, ktoré kontrolujú teplotu a stav batérie. Tým, že veríme technológiám, ktoré vyvíjame aj v rámci nabíjania, nechali sme si otestovať nabíjanie baterky v Európskej inštitúcii TÜV Rheinland Safe Fast-Charge System a získali sme certifikát od nich.“

Pre Xiaomi je však popri vývoji technológií dôležitá aj téma ochrany životného prostredia a preto sa snaží znižovať obsah plastov v baleniach smartfónov.

„Už pri sérii Mi 10T Pro sme znížili obsah plastov v balení o 60 percent. Pri sérii Xiaomi 11T sme znížili tento obsah až o 80 percent.“

Okrem novej série Xiaomi 11T sa čínski vývojári pochválili aj ďalšími zaujímavými zariadeniami, ako je napríklad MESH systém dvoch Wi-Fi routerov. Tie disponujú najnovšou bezdrôtovou technológiou Wi-Fi 6 a jednoduchým spôsobom pomáhajú rozšíriť pokrytie siete v domácnostiach.

„Táto sieť podporuje rýchlosť až 3 000 megabit za sekundu. Jednoduchosť je naozaj v tom, že sú prednastavené a používajú sa alebo nastavujú sa vďaka Mi Wi-Fi aplikácii. Tým pádom si človek nemusí nastavovať žiadne VPNky na to, aby sa k tým routerom dostal kdekoľvek,“ dopĺňa Milan Dzílsky, Xiaomi Technology Slovakia.

Pribudol aj nový tablet Xiaomi Pad 5, ktorý je vďaka svojej hardvérovej výbave vhodný aj pre mobilnú kreatívnu prácu, či prenosný Full HD projektor Mi Smart Projector 2 alebo fitness náramok Smart Band 6, ktorý sa bude dať použiť aj na bezkontaktné platby prostredníctvom technológie NFC.

Či už sú to smartfóny série 11T alebo ďalšie zariadenia zo širokého portfólia čínskeho výrobcu, vďaka ich inovatívnym funkciám by mohli zaujať nejedného používateľa, ktorý hľadá dostupné moderné technológie.