Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

PinePhone Pro: Prémiovejší smartfón s operačným systémom Linux

PinePhone Pro: Prémiovejší smartfón s operačným systémom Linux
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak dnes hľadáte nový smartfón, ste do značnej miery obmedzený na operačné systémy od spoločností Google alebo Apple. Nová vlajková loď PinePhone Pro od spoločnosti Pine64 je však výnimočná v tom, že namiesto toho používa operačný systém Linux.

Nová vlajková loď smartfónu PinePhone Pro nie je náhradou za pôvodný model PinePhone, ktorý bol uvedený na trh v roku 2019, ani to nie je jeho druhá generácia. Spoločnosť Pine64 hovorí, že je to smartfón vyššej kategórie pre náročnejších používateľov, „ktorí chcú denne používať plne otvorenú verziu operačného systému Linux Stack“.

Smartfón bude bežať na distribúcii Manjaro, no očakáva sa, že bude kompatibilný aj s inými distribúciami Linuxu, ako sú PureOS, Ubuntu Touch, LuneOS, Sailfish OS a ďalšie. Spoločnosť tvrdí, „že je tiež pravdepodobné, že PinePhone Pro prinesie nové možnosti softvéru. Nemôžeme sa dočkať, až uvidíme, s čím komunita príde“.

Smartfón PinePhone Pro Explorer Edition.

Je samozrejmé, že telefón nie je zameraný na ľudí, ktorí trávia svoj život používaním bežných mobilných aplikácií, ale skôr na tých, ktorí chcú experimentovať, vylepšovať, hackovať a inak sa dostať pod kapotu open source operačného systému. Spoločnosť Pine64 má aktívnu komunitu používateľov a vývojárov a týmto vydaním sa snaží posunúť hardvér z „primárne orientovaného na vývoj na technicky orientovaný na koncového používateľa“.

Mozgom je vlastná verzia systému na čipe Rockchip RK3399, ktorý bol vyvinutý špeciálne pre toto zariadenie. Mobilná platforma obsahuje dve procesorové jadrá A72 a štyri procesorové jadrá A53 a štvorjadrový grafický procesor Mali T860. Smartfón má 4 GB operačnej pamäte LPDDR4 RAM a 128 GB úložisko typu eMMC, s voliteľnou možnosťou rozšírenia prostredníctvom microSD karty.

Smartfón PinePhone Pro Explorer Edition.

PinePhone Pro má 6-palcový dotykový LCD displej s rozlíšením 1 440 x 720 pixelov, ktorý chráni sklo Corning Gorilla Glass 4. V hornej časti rámu je umiestnená 5-megapixelová selfie kamera OmniVision. Vzadu sa nachádza jeden 13-megapixelový fotoaparát s LED bleskom, ktorý je založený na obrazovom snímači Sony IMX258.

Medzi ďalšie kľúčové špecifikácie patrí Bluetooth 4.1 a Wi-Fi 802.11ac, USB-C pre napájanie a dáta, 3 000 mAh Li-ion batéria a 3,5 mm audio výstup. Hardvérové prepínače DIP môžu vypnúť kamery, mikrofón, LTE modem, Wi-Fi, Bluetooth a konektor slúchadiel pre väčší pocit súkromia. Existujúce doplnky pre pôvodný model PinePhone, ako sú puzdrá s možnosťou bezdrôtového nabíjania, čítačka odtlačkov prstov a klávesnica, sú údajne kompatibilné aj s modelom Pro vďaka použitiu rovnakých systémov a pripevnenia zadného krytu.

Smartfón PinePhone Pro Explorer Edition.

Prirodzene, že tieto špecifikácie sú úplne mimo špecifikácií dnešných vlajkových lodí od veľkých výrobcov, no cieľom nebolo konkurovať takýmto zariadeniam, ale skôr „poskytnúť vývojárom otvorenú, ľahko dostupnú a lacnú platformu pre posunutie Linuxu do mobilného sveta“.

Nový smartfón PinePhone Pro Explorer Edition sa dá predbežne objednať za 399 dolárov. Očakáva sa, že dostupný bude koncom januára.