Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

I-limb Ultra: Elektronická robotická ruka

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
8. 12. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Viete si predstaviť, že by ste žili bez jednej ruky? Ťažké, ale zvládnuť sa to dá. No napriek tomu sa vývojári rozhodli, že takéto starosti telesne postihnutým zmiernia. Ako? Elektronickou robotickou rukou, ktorá funguje presne ako ruka ľudská.

Vo väčšine prípadov ľudí bez hornej končatiny plnia bežné protézy skôr estetickú funkciu, keďže nedokážu vykonať takmer žiaden pomocný pohyb. Vývojári z Touch Bionics sa však rozhodli to zmeniť a po siedmich rokoch vývoja svetu predstavili revolúciu v náhradných končatinách.

Ide o umelú ruku štvrtej generácie s názvom I-limb Ultra. Práve tá, na rozdiel od pasívnych protéz, ktoré len napomáhajú k pasívnemu tlačeniu, ťahaniu alebo k stabilizácii predmetu, reaguje skutočnými úchopmi, ktoré by za normálnych okolností vykonala zdravá ľudská ruka.

„Ruka pracuje na báze elektród, priložených na pokožke. Zachytáva jemné elektro impulzy zo svalov, ktoré sa objavujú v kýpti a tieto potom prenáša do umelej ruky. Ruka má v každom jednom prste motorček . Je teda schopná napríklad otvárať sa a zatínať päsť iba s pomocou signálov z elektród,“ vysvetľuje pán Colin Egan, Touch Bionics.

Myoelektrická protéza je tak ovládaná pomocou elektrických signálov, ktoré sa generujú prirodzenými vlastnosťami svalov. Je určená ako náhrada končatiny od lakťa. Na kýpeť sa pritom nasadí pomocou návleku. V ňom sú elektródy a práve ich správne umiestnenie na svaloch je pre zachytenie aktivity veľmi dôležité.

„Existuje databáza až 24-och rôznych úchopov a pohybov, ktoré I-limb Ultra dokáže vykonať. Napríklad presný jemný úchop, trojitý úchop, rôzne pozície prstov, používateľské gestá, v podstate všetko, čo používateľ chce z navolených programov. A to pri zapojení špecifických svalových signálov, ktoré svaly vyšlú. Následne ruka spraví úchop.“

Elektrickej ruke stačí len pár sekúnd na plné zovretie až po úplné otvorenie. Pohyby však dokáže vykonať aj precízne a jemne. A tak vie uchopiť aj predmety ako napríklad také slepačie vajce, či sklenený pohár.

Systém je však navrhnutý aj pre stisk bezpečný a pevný, pričom dodatočným impulzom, pomocou tlačidiel, je možné tlak zovretia zvyšovať. Netreba sa pritom obávať, že by ruka počas dňa vypovedala svoje služby. Je navrhnutá tak, aby zvládla aj skutočné záťažové situácie.
„Batéria vydrží asi 1500 plných otvorení a zatvorení ruky, čo stačí pre celodenné fungovanie, a v niektorých prípadoch vydrží aj dva dni.“

Majiteľ takejto elektro-ruky si ju môže nabiť napríklad počas spánku. Trvá to približne 2 až 4 hodiny. Jej napájanie pritom tvorí 7,4 voltová Lítium iónová batéria.

Práve tento vynález dokázal dodať energiu invalidom v ich ťažkých životných situáciách. Podľa slov niektorých, táto myoelektrická protéza im od základov zmenila život. Úkony, ktoré boli pre nich doteraz nemožné, sa totiž stávajú realitou.

„Používam I-limb ultra už dva a pol roka. Narodila som sa totiž bez ľavej hornej končatiny a tento elektronický pomocník doslova zmenil môj život. Odvtedy môžem robievať veľa činností dvomi rukami, je to skutočne ohromujúce, je to životná zmena,“ hovorí pani Claudia Breidbach.

Držať mobilný telefón, fotiť priateľov, písať na klávesnici počítača v práci, ale aj držať diaľkové ovládanie televízora a stláčať tlačidlá, či uchopiť CD disk. To všetko I-limb dokáže. No nielen to. Umelá končatina je prispôsobená dokonca aj na športové aktivity svojho majiteľa.

„Ruka ma aj ohybné zápästie, čo je zaujímavé napríklad pri športe ako bicyklovanie. Takže keď sa idem bicyklovať, na ruku sa pri držaní riadidiel ani neprenášajú výrazné otrasy. Je to veľmi pohodlné.“

Nielen cyklistika, ale aj ďalšie športy, sú pre bionickú ruku hračkou. Jednoducho všetky činnosti, ktoré vyžadujú jemnú motoriku. Samozrejme, mnohé z nich sa treba s robotickou rukou postupne naučiť, ale vôbec nejde o zložitý proces.

Základom je zvládnutie ovládania určitých svalových partií v kýpti ruky. No a o ostatné sa postará počítačový software, ktorý prichádza spolu s robotickou protézou. Aplikáciu môže mať pritom používateľ stále so sebou, vďaka smartfónu.

„Ruka ovláda 24 pohybov, ale ak napríklad potrebujem pohyb, ktorý som ešte nerobila, pomôže mi aplikácia I-limb na smartphone.“

Proces je jednoduchý. Tlačidlom sa aktivuje Bluetooth na ruke a prostredníctvom neho sa telefón s rukou spojí. Používateľ zadá bezpečnostný kód a aplikácia mu následne ponúkne rôzne gestá, z ktorých si jedno vyberie. Ruka potom urobí presne želaný úchop.

A keďže sme boli mimoriadne zvedaví, aké svalové tonusy dokážu vydávať naše zdravé ruky, rozhodli sme sa I-limb Ultra otestovať doslova na vlastnej koži.

„Tak všetko funguje. Zistili sme, že naozaj dá sa s tým žiť a naučiť sa tie samotné pohyby. Treba si na to zvyknúť, určite to nejaký ten čas potrebuje. Ale pre postihynutých ľudí je takéto niečo naozaj úžasné, že to funguje,“ hovorí Ľubomír Straka, Techpedia.

Nepochybne, moderné technológie v útrobách tohto zariadenia, naozaj skvalitnia život ľudí s telesným postihnutím. Určite najmä vďaka tomu, že dodajú dávku samostatnosti a nezávislosti, o ktorú ich hra osudu čiastočne obrala.