Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový rekord stanovil robot, ktorý prešiel 134 km za 54 hodín

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 11. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vývoj v robotike ide dopredu míľovými krokmi, a míle doslova počítali aj čínski vývojári, ktorí zostrojili štvornohého robota, ktorému sa podarilo prejsť rekordnú vzdialenosť dlhú 83 míľ (približne 134 kilometrov) za 54 hodín. Robot si vďaka tomu vyslúžil zápis do Guinessovej knihy rekordov.

Robot s názvom Xinghe No. 1 bol vyvinutý tímom pod vedením profesora Li Qindu z univerzity Automatizácie patriacej pod univerzitu Pôšt a telekomunikácii v Číne. Tím začal pracovať na robotovi od novembra 2014 a prvý prototyp uzrel svetlo sveta v januári tohto roka.

Robot Xinghe No. 1 prekonal predchádzajúci rekord v prejdení čo najdlhšieho úseku štvornohým robotom, ktorý doteraz držal americký robot Ranger, vyvinutý tímom vedcov z univerzity Cornell v USA.

robot, univerzita, rekord, Guinessova kniha rekordov, Čína, Xinghe No. 1, vdialenosť, trasa, dráha, bežecká dráha, výskum, robotika, technológie, novinky

Pre získanie predstavy, čínsky robot krúžil na krytej dráhe od 24. do 27. Októbra, pričom spravil 340 000 krokov, kým sa zastavil pre dobitie batérie. Na svoj chod využíval 0,8 kWh a počas 54 hodín dokázal prejsť vzdialenosť približne 134 kilometrov.

Podľa profesora Li bolo cieľom výskumu nielen navýšenie vzdialenosti, ktorú takýto robot dokáže prejsť, ale tiež štúdium elektrickej účinnosti či zlepšenie spoľahlivosti komponentov. Takýto robot by v budúcnosti mohol vykonávať diaľkovo ovládané činnosti, ktoré by boli nebezpečné pre človeka.

robot, univerzita, rekord, Guinessova kniha rekordov, Čína, Xinghe No. 1, vdialenosť, trasa, dráha, bežecká dráha, výskum, robotika, technológie, novinky