Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prenosový voz od O2 využíva najmodernejšie technológie pre živé športové prenosy

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
11. 5. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Určite mnohí z vás majú radi šport, aj na tých televíznych obrazovkách. No asi málokto z vás si dokáže predstaviť, čo všetko treba, kým sa taký futbalový zápas dostane až k nám do obývačiek. Dokonca ani mnohí ľudia z televízie si nevedia predstaviť koľko technológii je ukrytých za priamym prenosom. Naša redakcia sa o tom mohla na vlastné oči presvedčiť a tak sa s vami môžeme o získané poznatky podeliť.

Vďaka moderným technológiám by mal byť aj zážitok z priameho prenosu porovnateľný s tým na štadióne. Mnohé z nich sa pritom dajú nájsť aj v prenosovom voze z dielne O2 Business Services.

„Je to 16,5 metra dlhý náves s nosnosťou až 36 ton. V túto chvíľu váži 25 ton,“ hovorí pán David Petrov, O2 Czech Republic.

Voz je centrom celého prenosu. Signály z televíznych kamier sa v ňom zbiehajú, nastavujú, strihajú a výsledok sa vysiela do éteru.

„Je to voz, ktorý dokáže pojať alebo obslúžiť až 22 kamier. Disponujeme tiež dvomi Super Slow Motion kamerami šesťrýchlostnými,“ dodáva pán David Petrov, O2 Czech Republic.

Vysokorýchlostné kamery pritom snímajú obraz v rýchlosti až 300 snímok za sekundu. Vďaka tomu sa potom dá všetko, v špeciálnom pracovisku vo voze spomaliť, aby divák vnímal, čo sa dialo. Aby bol však obraz z každej kamery vo výsledku rovnaký, musí byť v posádke k dispozícii aj človek, ktorý sa venuje takzvaným korekciám obrazu.

Nie všetky športové prenosu sa ale musia odohrávať na uzatvorených štadiónoch. Team prenosového voza tak musí byť nachystaný aj na preteky motoriek, cyklistiku, maratóny a podobne. Používa sa k tomu helikoptéra a zberné kamery.

„Tieto kamery až do vzdialenosti 1800 metrov od helikoptéry takisto dokážu bezporuchovo prenášať signál. Helikoptéra sa používa ako retranslačný bod a prenáša signál do tých 12 kilometrov k vozidlu. A vozidlo ďalej komunikuje až do televízneho štúdia,“ hovorí pán Stanislav Molčan, O2 Business Services.

Prenosové kamery majú pritom veľmi zaujímavé parametre.

„Tá kamera je schopná dosiahnuť obraz na vzdialenosť až 3,5 kilometra. Predstavte si, že máte obraz, ktorý rozložíte na 99 štvorcov. A vy ste schopný zabrať tú 1 / 99 do jedného obrazu,“ vysvetľuje pán David Petrov, O2 Czech Republic.

Pri viac kamerovom snímaní je nevyhnutná predovšetkým réžia. Tá má teda vo voze svoju vlastnú miestnosť, ktorá je najväčšia.

„Preto je za mnou toľko televíznych LCD panelov, ktoré vieme rozškatuľkovať do určitej matice. Ide tu o to, aby režisér, strihač, mal čo najviac obrázkov, aby mohol vybrať ten najlepší pre diváka,“ hovorí pán David Petrov, O2 Czech Republic.

Okrem obrazu však celkovú atmosféru prenosu dotvára nepochybne aj zvuk, ktorý sa spracováva vo zvukovej réžii. No a keď je výsledný signál z voza pripravený, berie si ho na starosť kontribučné vozidlo.

„Toto vozidlo vlastne zabezpečuje prenos signálu od vozidla, kde sedí režisér, zvukár a strihač. Toto vozidlo či už cez optickú sieť, alebo satelitnú sieť dokáže poslať signál do televízie, do televízneho štúdia,“ uzatvára pán Stanislav Molčan, O2 Business Services.

Šikovný team z O2 Business Services, sa teda na každom prenose poriadne zapotí. No práve vďaka nim si diváci môžu vychutnať svoj zážitok zo živých prenosov. A zvlášť, ak za tým všetkým stoja moderné technológie, zlúčené v prenosovom voze, ktorých počet v celej Európe, v tejto výbave, dokážeme zrátať na prstoch jednej ruky.