Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technológia RGBW bola schválená ako štandard pre 4K Ultra HD

Technológia RGBW bola schválená ako štandard pre 4K Ultra HD
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 6. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Počas májového stretnutia komisie ICDM (International Committee for Display Metrology) v San Franciscu bolo oficiálne potvrdené, že televízny formát RGBW spĺňa všetky požiadavky pre zobrazenie obrazu v 4K Ultra HD kvalite.

V nadväznosti na schválenie RGBW ako 4K sa komisia zhodla aj na schválenie ďalších pokročilých sub-pixelových architektúr, medzi ktoré patrí napríklad RGBY a PenTile, čím ukončila diskusiu okolo kvalít RGBW.

„Dúfam, že potvrdením RGBW 4K Ultra HD komisiou ICDM a uznaním flexibilného usporiadania pixelov pre meranie rozlíšenia, sa ukončia špekulácie, šírenie nepravdivých informácií a očierňovanie zobrazovacích schopnosti RGBW zo strany konkurencie. Určiť rozlíšenie a kvalitu obrazu iba na základe počtu pixelov v riadku v dnešnej dobe nie je presné. Vďaka tomuto rozhodnutiu sa zákazníci budú objektívne orientovať pri výbere svojho nového 4K Ultra HD televízora LG,“ hovorí Marek Sojak z pobočky LG.

Komisia ICDM schválila technológiu RGBW ako štandard pre 4K Ultra HD

Komisia ďalej rozhodla, že každý test rozlíšenia musí uvádzať aj hodnotu modulácie kontrastu, ktorá je nutná pre následné posúdenie splnenia štandardov. IDMS moduláciu kontrastu definuje ako rozdiel v jase medzi každým priľahlým riadkom v horizontále aj vertikále mriežky riadkov so svetlom a farbou, ktoré tvoria obraz, nie rozlíšenie.

Kompletné znenie dokumentu Status of Pixels and Subpixels Rendering for Resolution Measurements, z ktorého je nasledujúci výňatok, nájdete tu:
www.icdm-sid.org/updates/Docs/7p0-01-20160524.pdf

Televízny formát RGBW spĺňa všetky požiadavky pre zobrazenie obrazu v 4K ultra HD kvalite

Ukázalo sa, že pravidlá nastavené IDMS môžu byť úspešne aplikované na meranie rozlíšenia displejov s flexibilným usporiadaním pixelov. Jedným zo spôsobov, ako sa vysporiadať s existujúcim konfliktom s IDMSv1p03b, je úplne opustiť termíny, ako je pixel a naopak sa zamerať iba na subpixely, čo je často nazývané ako subpixelové renderovanie. Tiež určenie šírky riadkov by sa malo vykonávať v zmysle subpixelov. Akonáhle sa rozlíšenie prestane vnímať v nevhodnom porovnávaní subpixelov s pixelmi, celá situácia bude jasnejšia.

(Zdroj: Tlačová správa LG)