Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Māoï je prvý HUD displej s inteligentným počítačom pre potápačov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 12. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Technológia takzvaných head-up displejov (HUD) pre zobrazovanie dôležitých informácií sa okrem automobilov dostala aj na veci, ako sú lyžiarske, plavecké alebo cyklistické okuliare. No teraz francúzska spoločnosť Thalatoo prináša HUD s exotickým názvom Māoï pre potápačské masky.

Māoï je zariadenie, ktorého forma umožňuje pripevnenie k čelu nad potápačskú masku tretích strán, na ktorej slúži pre rovnaký účel, ako potápačský počítač, ktorý sa zvyčajne nosí na zápästí. LCD displej s údajmi o teplote vody, hĺbke, uplynutom čase ponoru, smerového kompasu a požadovanej rýchlosti vzostupu k hladine sa premietajú do jasného optického reflektora, ktorý je umiestnený nad ľavým okom potápača. Vďaka tomu vidí odrazený displej tak, akoby sa objavil vo vode vo vzdialenosti 2 metrov od neho.

Māoï je zariadenie, ktorého forma umožňuje pripevnenie k čelu nad potápačskú masku tretích strán, na ktorej slúži pre rovnaký účel, ako potápačský počítač, ktorý sa zvyčajne nosí na zápästí.

Tlačidlá na strane HUD displeja Māoï umožňujú používateľom manuálne prepínanie medzi nastaveniami pre zobrazenie dát, aj keď sa typ údajov, ktoré sa zobrazujú dokáže automaticky meniť na základe toho či sa potápač ponára, skúma okolie alebo stúpa k vodnej hladine. Informácie sa navyše zobrazujú aj na displeji, ktorý je na zariadení orientovaný smerom von, takže druhý potápač môže vidieť údaje svojho spoločníka.

LCD displej s údajmi o teplote vody, hĺbke, uplynutom čase ponoru, smerového kompasu a požadovanej rýchlosti vzostupu k hladine sa premietajú do jasného optického reflektora, ktorý je umiestnený nad ľavým okom potápača.

Toto špecifické zariadenie by malo na jedno nabitie lítium-iónovej batérie vydržať fungovať pod vodou až 10 hodín a jeho maximálna pracovná hĺbka je udávaná do 60 metrov.

Potápačský HUD displej Māoï je v súčasnosti predmetom start-up kampane na portáli Indiegogo, kde sa dá získať za 290 EUR, pričom jeho maloobchodná cena bola stanovená na 490 EUR. Ak sa podarí vyzbierať požadovaná čiastka a všetko pôjde tak ako má, prvé kusy by mali byť distribuované v auguste 2018.

Vďaka zariadeniu Māoï vidí potápač odrazený displej s údajmi tak, akoby sa objavil vo vode vo vzdialenosti 2 metrov od neho.