Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Unikátne riešenie pre zabezpečenie rôznych druhov kariet a čipových pasov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 3. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V dnešnej dobe kyberzločinu si už musíme dávať pozor nielen na údaje v počítačoch, ale aj na tie v bankomatových kartách. A k tomu určite pribudnú ďalšie elektronické preukazy, či už občianske, vodičské alebo zdravotné karty. Možno to ešte všetci nevedia, ale údaje z takýchto kartičiek sa dajú načítať, aj keď ich práve nemáte v ruke, teda z istej vzdialenosti. Veľmi zlá predstava, ktorú však našťastie pomáha rozplývať jedno zaujímavé zariadenie, ktoré si stačí vložiť do peňaženky a okolo nej vytvorí bezpečnostnú bublinu.

Moderné technológie nám prinášajú bezdrôtovú komunikáciu a spojenie takmer kdekoľvek a v rámci toho si mnohí z nás už zvykli aj na používanie bezkontaktných platobných kariet pri nákupoch. Síce je to na jednej strane pohodlné, no k údajom z rôznych bezkontaktných kariet sa môžu na určitú diaľku dostať aj kybernetickí zločinci. Dokonca tak, že o tom ani nebudete vedieť.

„A potom teda, že sa obchoduje na internete s týmito dátami osobnými, na ktoré sa potom vytvárajú falzifikáty karty, fejkové karty takzvané. A tými sa potom platí, vyťahujú sa účty a takýmto spôsobom. Najhoršie na tom, že aj v autobuse nám to môžu vytiahnuť,“ hovorí pán Mário Púš, Patrol Slovakia.

Hackeri k tomu využívajú špeciálne zariadenia s anténou, ktoré fungujú ako prijímač a dokážu zosilniť signál vychádzajúci z čipu na bezkontaktnej karte až na niekoľko metrov. Treba pritom povedať, že tieto čipy zvyčajne pre komunikáciu využívajú frekvenciu 13,56 MHz.

„Na tom sú postavené celé veškeré bezkontaktné platby, ako platobnými kartami a zároveň dobíjateľnými kartami. Sú to vlastne vstupky aj do hotelov, ako kľúče do hotelov, ako kľúče do bytov, do domu. Viac menej používajú len túto frekvenciu.“

Našťastie už existujú riešenia, ktoré dokážu takéto karty ochrániť pred zneužitím. Jedným z nich je aj inovatívna technológia v podobe bezpečnostnej PS karty.

„Za našou kartou, PS kartou, teda stojí patentovaná takzvaná taftová technológia, ktorá je špeciálna látka špeciálnych prímesí kovových, do ktorých sa pripúšťajú do tej látky. S tým teda, že vytvorí to obal okolo našich platobných kariet a uzavrieme ten systém 13,56 MHz a vytvorí sa tam takzvaná potom faradayová klietka.“

Bezpečnostná PS karta

PS karta je zložená z dvoch plastových vrstiev, medzi ktoré sa vkladá vláknina s patentovanými prímesami. Po spojení všetkých zložiek vznikne pevná a tvrdá karta, ktorá je navyše bez údržbová.

„Nemusí sa to dobíjať, nie je to závislé na energii, na ničom. Pokiaľ sa tá karta neprestrihne, neroztrhá, čo je umelá, teda je problém ju roztrhnúť, hlavne prestrihnutím sa ničí. Tak funguje 24 hodín v kuse, 365 dní v roku, čo teda chráni naše peniaze na účtoch.“

Ochrana prostredníctvom PS karty pritom funguje jednoduchým spôsobom, stačí ju len nosiť pri bezkontaktnej karte, ktorú chceme zabezpečiť.

„Musí prekrývať celú časť tej karty, aby sa nedala načítať. Chránená vzdialenosť by mala byť čo najnižšia. Áno ochráni to, aj v peňaženke máme naukladané karty pod sebou alebo nad sebou. Jednoducho áno, chráni to aj dve karty, vieme zaručiť, že ochráni. Už tú tretiu spodnejšiu alebo vyššiu nevie.“

V našom regióne sa však používajú aj karty, ktoré komunikujú v iných frekvenciách, ako sú napríklad vstupné karty do podnikov. Aj s týmto si výrobca dokáže poradiť, a na základe požiadavky klienta vytvorí bezpečnostnú kartu s inými prímesami. K dispozícii sú pritom PS karty v dvoch veľkostiach.

„Tá menšia veľkosť je na naše bezkontaktné platobné karty a teda na iné karty, ktoré sú bežne používané v termináloch. A väčšia karta je momentálne na ochranu pasu elektronického. Čo sa len klasicky zakladá do pasu, aby nám to na letisku, prípadne niekde na dovolenke nenačítali,“ dodáva pán Mário Púš, Patrol Slovakia.

Keďže sú karty plastové, dá sa ich povrch využiť aj na ľubovolnú grafickú potlač, čím môže vzniknúť aj napríklad zaujímavá vizitka, ktorú nosíte v peňaženke a zároveň jej obsah chráni.

Do budúcnosti pritom Patrol Slovakia pripravuje aj špeciálne peňaženky, ktoré už budú samé priamo bezkontaktné karty chrániť. No a okrem toho bude nadstavbou aj malý čip, ktorým si po prepojení so smartfónom, cez Bluetooth, dokážete svoju stratenú či zabudnutú peňaženku, cez aplikáciu nájsť. Takže aj tieto inovatívne technológie potom prispejú k tomu, aby nás v rámci možností dokázali ochrániť pred kyberzločinom.