Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výkonnú záhradnú techniku Kärcher poháňajú inovatívne batérie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 4. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jar je v plnom prúde a domáca karanténa pritiahla do záhrad v tomto roku oveľa viac ľudí. Práce je tam dosť a preto poteší, ak pridajú ruku k dielu aj technológie. V tomto smere sa blysol i Kärcher. Pre domácich nadšencov má v talóne viacero zaujímavých výkonných zariadení do záhrady, ktoré sa vyhli benzínovému pohonu a dokonca sa odstrihli aj od elektrickej zásuvky.

V segmente pre domácnosť a záhradu prichádzajú z nemeckej dielne zariadenia, ktoré vďaka vymeniteľným batériám, nepotrebujú žiadny iný zdroj napájania a môžu tak pracovať úplne samostatne. K dispozícii sú pritom 18 voltové, ale aj 36 voltové batérie pre výkonnejšie stroje. Oba typy batérií sa pritom vyznačujú svojou univerzálnosťou.

„Batérie sú použiteľné vo všetkých batériových strojoch Kärcher zariadení. Tým, že sú kompatibilné, 36 voltové, vzájomne medzi sebou a 18 voltové v kategórii takisto medzi sebou. Za predpokladu, že požadujete výkonnejšie batérie v Home & Garden strojoch, je možné použiť profi batérie. Sú vzájomne kompatibilné,“ hovorí pán Gabriel Tkáč, Home & Garden, Kärcher Slovakia.

Vývojárom sa podarilo do týchto batérií integrovať hneď niekoľko užitočných technológií. V prvom rade sa vyriešil problém, pri ktorom sa nesprávnym skladovaním lítium-iónových batérií skracuje ich životnosť. Pokiaľ sa teda batéria nepoužila 21 dní, zabudovaná elektronika automaticky zníži jej kapacitu na 70 percent.

„Lítium-iónové batérie je možné nabíjať v 800 až 1 200 cykloch. To znamená 800 až 1 200 nabití batérie. V prípade, že batéria doslúži, objaví sa piktogram, ktorý znázorňuje, že batéria je v podstate vyradená z použitia a nie je ďalej možné s ňou pracovať.“

Každá informácia sa zobrazí na zabudovanom displeji. Vďaka takzvanej real-time technológii sa práve z displeja môžu používatelia dozvedieť o batériách aj ďalšie užitočné veci.

„To znamená, že v prípade, že sú vložené do stroja, automaticky rozoznajú, v akom stroji sú. A tým pádom ukazujú percentuálne ako je batéria nabitá a zároveň časovo, koľko môžeme s danou batériou pracovať.“

Batérie sa dajú pritom nabíjať nielen prostredníctvom štandardnej nabíjačky, ale aj s použitím rýchlo nabíjačky, ktorá čas nabíjania výrazne skráti. Počas nabíjania sú zároveň chránené proti prehrievaniu. Znamená to, že nabíjanie sa pri vyššej teplote článkov automaticky vypne a pokračuje až po ich vychladnutí. Nemeckí vývojári navyše svoje batérie navrhli tak, aby si poradili aj v náročnejších podmienkach.

„Máme IP ochranu IPX5. To znamená, že je to vode odolná batéria, ktorá popri tom, že je vode odolná, je aj nárazu vzdorná. Je veľmi robustne stavaná, kvôli tomu, aby nedošlo k jej poškodeniu.“

Inovatívne batérie sa dostali aj do nového modelového radu kosačiek na trávu Kärcher LMO. Najvyšší model kosačky LMO 36-46 Battery pritom dostal do výbavy výkonnú 36 voltovú batériu, spolu s prepínateľným pohonom zadných kolies Push Assist. Vďaka dodatočnému pohonu si tak po stlačení jediného tlačidla poradí aj s kosením trávy na svahoch.

„Pre túto kosačku je jedinečné to, že je vlastne takisto, ako všetky batériové stroje, nezávislá od zdroja. Dá sa tam nastaviť v piatich stupňoch výška kosenia. A je to ideálny pomocník práve na záhrady, kde nie je prístup k elektrickej energii. Takisto môžeme mať viacero nabitých batérií. To znamená, vieme ich používať. Po vybití jednej vieme použiť tú druhú.“

Pokosená tráva sa môže buď zbierať do priestranného záchytného koša alebo sa dá pomocou mulčovacieho klinu rozmetať po trávniku ako prírodné hnojivo. Dôležité je, že batériové kosačky sú vhodné na pravidelné kosenie trávnika. Pokiaľ je teda tráva na záhrade už príliš vysoká, alebo nebodaj na nej vyrástli odolné buriny, k slovu sa môže prihlásiť napríklad aj vyžínač LTR 36-33 Battery.

„Dá sa prispôsobiť priamo na výšku danej osoby, ktorá s ním pracuje. Je možné použiť 2 milimetrové lanko, rovnako ako nože. Nože sa použijú na hrubšie steblá trávy pri vykosovaní popri obrubníkoch a podobne.“

Podľa oblasti použitia si môže používateľ plynulo nastaviť výkon batériovej strunovej kosačky a jednoducho upraviť dĺžku lanka. No myslelo sa aj na ochranu kvetov či stromov pri práci so strojom.

„Je možné si nastaviť rezný nôž, ktorý prispôsobuje dĺžku lanka. Rám, ktorý je vlastne v prednej časti, vytyčuje ten samotný priestor a zároveň viem ísť na doraz k nejakej rastlinke bez toho, aby som ju poškodil,“ dodáva pán Gabriel Tkáč, Home & Garden, Kärcher Slovakia.

Nové moderné zariadenia z dielne Kärcheru sú teda vybavené zaujímavou funkčnosťou, no spája ich predovšetkým inovatívny batériový program. Aj vďaka nemu je práca s nimi naozaj flexibilná, a tak dokážu pomáhať pohodlne zveľaďovať záhrady i počas domácej karantény.