Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výkonné batériové stroje Kärcher pre úpravu živých plotov a vysokých porastov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 5. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pre mnohých nadšencov záhrad je pýchou aj taký živý plot. Prinesie potešenie pre oko, ale i súkromie od susedov. No čo taká starostlivosť? Samozrejme môžeme si ju aj zjednodušiť. Napríklad aj inovatívnym modelovým radom zastrihávačov Kärcher. Spája ich najmä to, že silu a výdrž im dávajú výkonné batérie.

Všetky batériové produkty nemeckého výrobcu, ktoré sú určené pre domácnosť a záhradu, spája vzájomná kompatibilita s 18 alebo 36 voltovými typmi batérií. V jednoduchosti povedané, na prácu s viacerými strojmi tak často používateľom postačí len jedna či dve batérie. Tie pritom disponujú takzvanou real-time technológiou, ktorá s používateľom komunikuje prostredníctvom integrovaného LCD displeja.

„Priamo na batérii je vidno, aký čas je možné túto batériu používať. To znamená, aký mám zvyšný čas, aby som si vedel rozplánovať svoju prácu. Zároveň batérie sú vode odolné IPX ochranou 5 a sú nárazu vzdorné. Majú veľmi masívne a robustné telo, tým pádom sú odolné voči poškodeniu a pádu,“ vysvetľuje pán Gabriel Tkáč, Home & Garden, Kärcher Slovakia.

Aby sa tieto batérie nepoškodili ani počas nabíjania, sú vybavené tepelnou ochranou. Znamená to, že ak elektronika v batérii zaznamená prehrievanie, pozastaví nabíjanie, až kým sa batéria neschladí, a až potom sa nabíjanie opäť spustí. Keďže ide o lítium-iónové batérie, vývojári z Kärcheru mysleli aj na to, ako zabezpečiť ich správne skladovanie, ak sa dlhší čas nepoužívajú.

„Batérie disponujú vlastnosťou samo vybíjania. V prípade, že batéria nie je použitá 21 dní a je nabitá na 100 percent, automaticky sa elektronika aktivuje v samotnej batérii, tým zníži kapacitu na 70 percent nabitia a predlžuje životnosť batérie. Lebo stopercentne nabitá batéria by sa nemala skladovať.“

Tieto inovatívne typy batérií zaviedol Kärcher aj pre svoje najnovšie modely zastrihávačov, ktoré sú vhodné pre úpravu živých plotov, či zastrihávanie trávy alebo kríkov. Ich spoločnou črtou je technológia protichodných čepelí, ktoré sú vyrezávané laserom a brúsené diamantom.

„Je to z toho dôvodu, aby bola zabezpečená dostatočná presnosť dotykových plôch jednotlivých nožových segmentov. A tým pádom nedochádza k tomu, že sa tam vzprieči nejaký konárik alebo rezaný materiál.“

Úhľadné obrysy a tvary krovín v záhrade určite potešia nejedného záhradkára. No vždy sa nájdu aj miesta, ktoré sa udržiavajú ťažšie. Môže to byť napríklad pri kameňoch, chodníkoch alebo terasách. Presné výsledky rezania by však mohli pomôcť zabezpečiť aj akumulátorové nožnice dva v jednom, GHS 18-20 Battery, ktoré disponujú dvomi meniteľnými nástavcami.

„Jeden nástavec sú vlastne zuby na vykosovanie popri záhonoch a druhý nástavec slúži na tvarovanie kríkov. To je na drobné práce, kde potrebujeme sa fakt dostať do ťažko prístupných miest. Tým pádom, že je vlastne v stroji 18 voltová batéria, vyznačuje sa nižšou hmotnosťou ten stroj a absolútne postačuje pre klasické zastrihávanie.“

Na údržbu živých plotov by zase mohli poslúžiť akumulátorové nožnice HGE 36-60 Battery, ktoré sú poháňané výkonnou, 36 voltovou batériou. Tento „plotostrih“ sa môže pochváliť aj dvojstupňovou reguláciou rýchlosti. Používateľ si tak vie zvoliť buď maximálnu rýchlosť alebo maximálnu rezaciu silu. Pre zníženie námahy počas zastrihávania živého plotu je stroj vybavený otočnou rukoväťou, ktorá sa dá v rozpätí 180 stupňov otáčať v oboch smeroch. Nožnice sú navyše vybavené aj odnímateľnou časťou, ktorá sa stará o odrezané časti krovín.

„Zmetáková lišta sa vlastne nasádza z vrchnej časti samotných nožov. To je kvôli tomu, aby keď strihám samotný živý plot, aby som si zobral všetky tie odstrihnuté časti vlastne so sebou a dal ich na zem. Pokiaľ by som to tam nemal, je možné, že vlastne poprepadávajú vlastne do živého plota odstrihnuté časti.“

V Kärcheri sa myslelo aj na údržbu vysokých porastov. Šikovným pomocníkom by sa v tomto prípade mohli stať akumulátorové teleskopické nožnice na živý plot PHG 18-45 Battery. Tie sa vyznačujú vysokým dosahom reznej hlavy, ako aj širokými možnosťami vedenia strihu.

„Dokážeme vlastne s použitím predĺženia strihať až do štyroch metrov a zastrihávať vlastne živý plot z vrchnej strany ako aj z bočnej. Vrchná časť sa dá nakloniť v rozsahu 115tich stupňov,“ dodáva pán Gabriel Tkáč, Home & Garden, Kärcher Slovakia.

Vďaka moderným technológiám sa môžu batériové zastrihávače Kärcher stať užitočnými pomocníkmi pre úpravu trávy, kríkov alebo živých plotov všade tam, kde je to potrebné. Ich inovatívny pohon tak prináša nielen tichšiu prevádzku a nižšie vibrácie strojov, ale aj jednoduchšiu údržbu. No a nemenej dôležitým prínosom je aj ich pozitívny dopad na životné prostredie.