Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kombinácie technológií na zabezpečenie domu pred krádežami

Kombinácie technológií na zabezpečenie domu pred krádežami
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 9. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Štatistiky Ministerstva vnútra SR hovoria, že až 97% zo všetkých vykradnutých nehnuteľností nepoužíva bezpečnostné systémy. Preto z tohto údaju vyplýva fakt, že kamerové systémy a iné technologické prvky ochrany domova majú svoje opodstatnenie. Aké kombinácie technológií môžete využiť aj vy na elimináciu rizika nechcených návštev zlodejov?

Bezpečnostné kamery sú dôležité, no len samé nestačia

 

Základom každého zabezpečenia domu pred krádežami sú bezpečnostné kamery. Tie neustále monitorujú dianie v ich okolí a v prípade potreby poskytujú zábery, ktoré dokážu odhaliť prípadného páchateľa. Ak máte záujem o ich inštaláciu, je potrebné vyberať modely so širokým uhlom snímania a modernými spôsobmi komunikácie. Väčšinou sa dnes kamerové systémy prepájajú s domácou sieťou WiFi, prostredníctvom ktorej je možné neustále monitorovať situáciu v dome či jeho okolí. Napríklad cez špeciálnu mobilnú aplikáciu zobrazujúcu živý náhľad do vášho domova či poskytujúcu nástroje na ovládanie kamery. Pri budovaní zabezpečenia obydlia si však musíte uvedomiť, že len kamera nestačí. Prípadného zlodeja totiž potrebujeme zastaviť ešte pred tým, než vôbec niečo spraví, čo samotná kamera dokáže.

Základom každého zabezpečenia domu pred krádežami sú bezpečnostné kamery.

Ústredňa ako mozog systému zloženého z viacerých snímačov

 

Aj z vyššie uvedeného dôvodu bezpečnostní technici odporúčajú kombinovanie kamerového systému s domovými alarmami a snímačmi monitorujúcimi akékoľvek zmeny. Všetko samozrejme prepojené cez spoločnú ústredňu, ktorá nielenže riadi chod jednotlivých technológií, no tiež tvorí záznamy a v prípade poplachu komunikuje s dispečerom bezpečnostného systému.

Jednotlivé prvky zabezpečenia domu musia reflektovať veľkosť a iné charakteristiky bývania. Ak vlastníte malý byt, na jeho ochranu postačí magnetický senzor na vchodové dvere, ktorý v prípade jeho aktivácie spustí domový alarm, a pohybový senzor inštalovaný do najväčšieho otvoreného priestoru v byte. Pre byty nachádzajúce sa na prízemí sú tiež odporúčané magnetické senzory otvorenia aj na okná.

Spoločná ústredňa nielenže riadi chod jednotlivých technológií, no tiež tvorí záznamy a v prípade poplachu komunikuje s dispečerom bezpečnostného systému.

V prípade domov je nutné použiť viacero zabezpečovacích prvkov. Okrem tým využitých aj v menších bytoch sú to bezpečnostné kamery a pohybové senzory aj v exteriéri. Samozrejme, len tie s aplikovanou technológiou rozoznania pohybu zvierat. Doplnkovo sa dajú nainštalovať tiež dymové, plynové či povodňové detektory. Ako náhle ústredňa vyhodnotí, že údaje získané zo senzorov znamenajú poplach, spustí poplašné zariadenie v dome a odošle informáciu dispečerovi. Ten ju prehodnotí, a ak poplach potvrdí, do niekoľkých sekúnd vyšle na miesto zásahovú jednotku. O situácií je automaticky informovaný aj majiteľ, a to správou na mobil.