Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Philips a Dubaj odhalili najefektívnejšiu LED žiarovku na svete

Philips a Dubaj odhalili najefektívnejšiu LED žiarovku na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 10. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jedným z mnohých výhod LED žiaroviek je to, že spotrebujú oveľa menej energie ako tie bežné. Vďaka spolupráci s mestom Dubaj, dokázala však spoločnosť Philips vyvinúť nový rad LED žiaroviek, ktoré znižujú spotrebu elektrickej energie až o 90 percent v porovnaní s klasickými žiarovkami a pričom vydržia až 15 násobne dlhšie.

Projekt Dubai Lamp bol zameraný na podporu udržateľného rozvoja a chce prispieť k cielenému poriadnemu zníženiu mestskej spotreby elektrickej energie do roku 2030. Spoločnosť Philips je známa pre svoje inteligentné LED žiarovky Hue, ako aj technológiami pre osvetlenie štadiónov a miest po celom svete.

Philips a mesto Dubaj predstavili najefektívnejšie LED žiarovky na svete

Spolupráca s magistrátom mesta Dubaj priniesla prvú komerčne dostupnú LED žiarovku na svete, ktorá má svietivosť 200 lúmenov na jeden watt. Čo je výrazný nárast v porovnaní s druhou najlepšou LED žiarovkou od Philipsu, ktorá dosahuje svietivosť 101 lúmenov na jeden watt.

Rad nových LED žiaroviek Dubai Lamp sa skladá zo štyroch žiaroviek, pričom každá z nich bude k dispozícii v „chladnom dennom svetle“ ako aj vo svetle „teplá biela“. Nový rad obsahuje 1 W 200 lm E14 sviečkovú žiarovku, 2 W 400 lm E27 klasickú žiarovku a 3 W 600 lm E27 klasickú žiarovku.

Vďaka spolupráci s magistrátom mesta Dubaj dokázla Philips vyvinúť LED žiarovky, ktoré sú až o 90 percent úspornejšie, ako bežné žiarovky

Tie sú navrhnuté tak, aby dokázali nahradiť 25 W, 40 W a 60 W žiarovky. Doplnené sú o 3 W 12 V MR16 bodovú LED žiarovku, ktorá nahrádza 50 W 12 V halogénovú bodovú žiarovku, ale má nižšiu účinnosť, ako jej súrodenci, konkrétne 133 lúmenov na jeden watt.

Nové poriadne úsporné LED žiarovky Dubai Lamp boli odhalené tento týždeň na výstave Water, Energy, Technology and Enviroment Exhibition a v Dubaji by mali byť dostupné do konca tohto roka. Existujú samozrejme aj plány na rozšírenie týchto žiaroviek mimo územie Dubaja, ale doteraz nič nebolo zo strany výrobcu potvrdené. Cena nových LED žiaroviek tiež zatiaľ nebola stanovená.

Nové energeticky úsporné LED žiarovky Dubai Lamp od spoločnosti Philips okrem úspory energie ponúkajú aj oveľa vyššiu svietivosť na 1 watt