Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Systém pre kontrolou horákov zabráni nebezpečným situáciám v kuchyni

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 1. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Niekedy sa počas varenia stačí len na krátku chvíľu venovať niečomu inému a nepríjemnosti sú na svete. Vyvreté jedlo na sporáku je ten najmenší problém, no v niektorých prípadoch môže dôjsť až k požiaru. Alebo iný príklad, niektorí ľudia po odchode z domu bojujú s myšlienkou „Nenechal som zapnutý horák v kuchyni?“. Je to síce málo pravdepodobné, ale aj také prípady môžu nastať.

Čo však, ak by ste si mohli sporák skontrolovať priamo cez aplikáciu v mobilnom zariadení a zapnutý horák mohli vypnúť na diaľku? Alebo ešte lepšie, horák by sa vypol automaticky, ak by hrozilo, že vznikne požiar. Tak už aj takáto technológia existuje v podobe kuchynského systému Inirv React.

Systém sa skladá zo stropnej jednotky, ktorá má v sebe zabudované senzory, spolu so štyrmi (a viac) ovládacími tlačidlami pre horáky, ktoré nahradia existujúce ovládače na plynových alebo elektrických sporákoch. Dokonca existuje možnosť montáže originálnych ovládačov na ovládače Inirv React pomocou adaptéra.

Kuchynský systém Inirv React v podobe prídavných ovládačov pre horáky dokáže zabrániť rizikovým situáciám spojenými so zapnutým horákom

Stropná jednotka a ovládače horákov medzi sebou komunikujú pomocou Bluetooth a celý systém ako celok komunikuje s mobilným zariadením používateľa prostredníctvom Wifi pripojenia. Každý z ovládačov spolu so stropnou jednotkou, sú poháňané vymeniteľnými batériami.

Vo vnptri stropnej jednotky sa nachádzajú senzory pre detekciu dymu a plynu, spolu so senzorom pre detekciu pohybu. V prípade, že senzory zaznamenajú výskyt dymu alebo plynu, systém automatický aktivuje ovládače horákov tak, aby sa všetky vypli. Navyše upozorní používateľa o tejto udalosti prostredníctvom aplikácie a zvukovým signálom. Systém tiež automaticky vypína horáky v prípade, že senzor nezachytí žiaden pohyb b kuchyni po určitú dobu, predvolené nastavenie je 15 minút.

Kuchynský systém Inirv React je kompatibilný s takmer akýmikoľvek plynovými a elektrickými sporákmi

Sprievodná mobilná aplikácia tiež môže poslúžiť pre kontrolu horákov na diaľku, či niektorý z nich nezostal zapnutý a prípadne ich vypnúť. To sa dá využiť aj pre úmyselné vypnutie, v prípade, že niečo varíte a chcete po krátkej dobe na diaľku horák vypnúť.

Kuchynský systém Inirv React je momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Kickstarter, kde sa dá získať jedna stropná jednotka spolu so štyrmi ovládačmi horákov za finančnú podporu v sume 209 dolárov. Plánovaná maloobchodná cena je stanovená na 299 dolárov.