Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Veolia poskytne efektívne a ekologické centrálne zásobovanie teplom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kúrenie je rozhodne alfou omegou domácej pohody, kým však v rodinných domoch má kompletnú údržbu vykurovacieho zdroja na starosti spotrebiteľ, v bytových domoch si všetci bez starosti užívajú výhody centrálneho zásobovania teplom. Za všetkým sú pritom technológie a tie pomáhajú vo výrobe ekologického tepla aj vo veľkom. Ako? To sa už teraz dozviete.

Základom celého reťazca centrálneho zásobovania teplom je tepláreň, alebo inak povedané, kotolňa, kde vzniká samotné teplo. Viacerí veľkoproducenti, medzi ktorých patrí aj spoločnosť Veolia Energia Slovensko, však okrem konvenčných plynových kotlov využívajú pre výrobu tepla aj iné efektívne a ekologické spôsoby.

„Samozrejme môžu sa tam nachádzať nové progresívne technológie kombinovanej výroby elektrickej energie a tepla, rôzne alternatívne energetické zdroje a samozrejme i zdroje na báze spaľovania drevnej štiepky,“ hovorí pán Peter Kurila, Veolia Energia Slovensko.

Viaceré výhody, ktoré so sebou prináša kombinovaná výroba elektrickej energie a tepla prostredníctvom takzvanej kogeneračnej jednotky, oslovili aj Veoliu.

„Časť vyrobenej energie samozrejme spotrebujeme na samotný pohon všetkých zariadení v samotnej kotolni alebo teplárni, a časť je vlastne ten prebytok odovzdávaný do distribučnej siete. Teplo z výroby kogeneračnej jednotky je používané na vlastne ohrev teplej úžitkovej vody a takisto na vykurovanie samotných obytných domov, priemyselných parkov a podobne.“

Kogeneračné jednotky pritom počas výroby elektrickej energie teda vytvárajú zostatkové teplo. A to Veolia efektívne využíva aj počas letnej sezóny na ohrev vody, kedy klasické kotle idú na minimálny výkon. Tieto kogeneračné jednotky sú nainštalované v 18tich z 21 kotolní, ktoré producent prevádzkuje Petržalke, v mestskej časti Bratislavy.

„Dokážu zásobovať teplom v mimo vykurovacej sezóne viac ako 40 000 domácností.“

Veolia prináša domácnostiam efektívne a ekologické centrálne zásobovanie teplom

Sieť centrálneho zásobovania teplom sa u nás buduje niekoľko desiatok rokov a popri tom sa zároveň modernizuje. Týka sa to aj samotného potrubia, pri ktorom v minulosti dochádzalo k únikom tepla. Veolia tento problém už dávnejšie rieši a pri rekonštrukcii rozvodov používa predizolované potrubia, ktoré sú vyrobené z moderných materiálov. Teplonosným médiom, ktoré v nich z kotolne prúdi, je pritom voda.

„Samozrejme ošetrená určitými chemickými látkami, tak aby nedochádzalo ku zanášaniu do technologických zariadení. Nie je to určite v žiadnom prípade voda pitná.“

Ďalším článkom v prenosovej sústave centrálneho zásobovania teplom sú takzvané odovzdávacie stanice, do ktorých sa teplo dostane rozvodmi priamo z kotolní. Takto je teda ukončený primárny okruh vykurovacej siete. Tá má napríklad v bratislavskej Petržalke celkovú dĺžku 31 kilometrov.

„Toto teplo je prenášané súborom technologických zariadení, ako sú výmenníky a podobne, do sekundárneho okruhu a zo sekundárneho okruhu už toto teplo vo vykurovacej vode prúdi priamo do obytných domov.“

Odovzdávacia stanica môže byť centrálna, kedy sa tepelná energia prenáša do viacerých bytových domov, ale aj takzvaná domová, ktorá je určená len pre konkrétny bytový dom. V druhom prípade môžu správcovia bytoviek znížiť finančné náklady prostredníctvom individuálnej regulácie tepelnej sústavy. Dajú sa tak navoliť parametre teplôt úžitkovej vody, časové harmonogramy kúrenia a podobne.

„Je to vlastne súbor regulačných armatúr, ktoré rovnomerne a podľa potreby prerozdeľujú prietok teplovodného média do vetvy, ktoré vlastne používateľ využíva najviac. Je schopný v každom momente regulovať prísun energií v reálnom čase.“

Na celú sústavu centrálneho zásobovania teplom dohliada monitorovacie centrum, ktoré 24 hodín denne sleduje výstupy zo všetkých kotolní.

„Pokiaľ sa v hociktorom čase stane nejaká porucha, tak vlastne technici Veolia Energia Slovensko sú okamžite pripravený túto poruchu opraviť a systém znova sprevádzkovať,“ dodáva pán Peter Kurila, Veolia Energia Slovensko.

Do centrály sa zbiehajú aj dáta o spotrebovanom teple. Napríklad len v bratislavskej Petržalke sa v minulom roku spotrebovalo od Veolie takmer 321 GWh. Pre väčší komfort spotrebiteľov, ale aj servisných technikov pritom výrobca nasadil aj bezdrôtové diaľkové odpočty spotreby tepla, ktoré prinášajú automatický zber dát.

Aj vďaka moderným technológiám si tak mnohé slovenské domácnosti môžu vychutnať komfort centrálneho zásobovania teplom, ktoré je vďaka inovatívnej výrobe opäť o niečo efektívnejšie a ekologickejšie.