Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Štýlové a účinné čističe a zvlhčovače vzduchu do moderných domácností

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
6. 12. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Priatelia, zima klope na dvere, no v slovinskej Ľubľane to tak ešte vôbec nevyzerá. Aj tu sa však bude o nejaký čas kúriť a tam, kde sa kúri, tam sa vysušuje vzduch a treba ho čo? Zvlhčovať, aby sa nám lepšie dýchalo. Práve so zvlhčovaním vzduchu súvisia technológie, ktoré si do Slovinska priniesol švajčiarsky výrobca, aby sa o tieto technológie podelil s novinármi.

Popri vode je naším ďalším strategickým prvkom pre prežitie rozhodne vzduch, najmä vo svojej čistej podobe. Aby sme si ho mohli dopriať čistý aspoň v domácom prostredí, existujú technológie, ktoré nám vzduch pomáhajú čistiť a dostať do optimálnej podoby. Práve na ne sa vo svojich zariadeniach zamerala aj švajčiarska spoločnosť Stadler Form. Novinkou z jej dielne je napríklad rodina čističov vzduchu s označením Roger.

„Je to čistič vzduchu, ktorý nasaje vzduch a pošle ho cez filtračný systém. Filter zachytáva častice a pachy zo vzduchu. Zariadenie Roger sa teda postará o skvalitnenie ovzdušia v miestnosti. Zbaví ju zápachov, častíc, škodlivých plynov, dymu z cigariet a tak ďalej,“ zariadenie popisuje pán Martin Stadler, CEO, Stadler Form.

Čistič vzduchu pritom využíva novú technológiu filtra, ktorá v sebe spája hneď niekoľko čistiacich vrstiev.

„Je to vlastne kombinovaný filter. Postará sa o všetky záležitosti, na ktoré sú potrebné viaceré filtre. Jeho výhodou je aj to, že používateľovi zariadenia stačí vymeniť len jeden filter.“

Aby bolo čistenie poriadne účinné, využíva Roger dvojicu senzorov. Úroveň kvality vzduchu v miestnosti dokonca zobrazí vizuálne.

„Prvý senzor meria koľko plynu sa nachádza v ovzduší a druhý zasa deteguje veľmi malé neviditeľné častice. Výsledky zobrazí LED pás, od červenej farby pre znečistený, až po modrú farbu pre čistý vzduch. V automatickom režime dokáže Roger podľa výsledkov zo senzorov zrýchliť filtráciu tak, aby sa vzduch čistil rýchlejšie,“ dodáva pán Martin Stadler, CEO, Stadler Form.

Čističe a zvlhčovače vzduchu Stadler Form.

Ani čistý vzduch však ešte neznamená, že bude mať takú vlhkosť, ktorá je vyhovujúca pre zdravie človeka. Často sa stáva, že najmä v moderných domácnostiach je vzduch suchý alebo naopak v starých domoch až priveľmi vlhký.

„Pre naše zdravie a termálnu kondíciu sa optimálna vlhkosť pohybuje od 45 do 60 percent a teplota od 22 do 24 stupňov. Nízka alebo vysoká vlhkosť môže mať dopad na náš kardiovaskulárny systém. No najviac môže ovplyvniť vznik respiračných chorôb, ako je astma či alergické ochorenia, a to najmä u detí a starších ľudí,“ hovorí pani Andreja Kukec, Fakulta medicíny, Univerzita v Ľubľane.

Zabrániť vzniku týchto problémov môžu pomôcť aj zvlhčovače vzduchu Stadler Form. Zvlhčovať vzduch pritom dokážu prostredníctvom viacerých technológií.

„Ak chcete naozaj rýchle zvlhčenie, tak horúca para je najrýchlejšia a veľmi čistá, pretože voda sa varí vo vnútri a je teda bez baktérií. Ak chcete energeticky účinné zvlhčovanie, potom odparovač je lepším a prirodzenejším riešením, no trvá to dlhšie,“ hovorí pán Martin Stadler, CEO, Stadler Form.

K dispozícii sú aj zvlhčovače založené na technológii takzvaného prania vzduchu, kedy sa na princípe vodného mlyna rozpráši zvlhčený vzduch do miestnosti cez ventilátor. No a je tu ešte jedna zaujímavá technológia.

„Tvoríme aj ultrasonické zvlhčovače, ktoré šíria vizuálnu paru. Keď ju ľudia vidia, hneď sa cítia lepšie.“

Každý moderný zvlhčovač by mal mať aj senzor, ktorý mu pomáha rozpoznať vlhkosť v okolí a porovnať ju s nastavenou vlhkosťou, podľa požiadaviek používateľa. Stadler Form má však v portfóliu zvlhčovač, ktorý má aj jeho externú formu.

„V priamom okolí zvlhčovača je zvyčajne vlhkosť zvýšená. Externý senzor sa však dá umiestniť aj ďalej od zariadenia a teda sleduje reálnu vlhkosť v miestnosti. Je to presné a inteligentné,“ uzatvára pán Martin Stadler, CEO, Stadler Form.

Okrem inovatívnych technológií si niektoré zvlhčovače a čističe vzduchu Stadler Form prinášajú aj funkciu takzvanej aromaterapie. Aj takýmito zariadeniami zo švajčiarskej dielne, ktoré zaujmú i svojim dizajnom, sa teda môžu stať moderné domácnosti ešte zdravšími a útulnejšími.