Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómny bezdrôtový systém EvoHome sa postará o tepelnú pohodu v domácnosti

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 2. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Priatelia, viete čo je základom nízkych nákladov na vykurovanie? Áno, môže to byť aj priaznivé počasie, ale na mysli máme predovšetkým správnu reguláciu vykurovacieho systému. A k tej nám už dnes pomáhajú technológie. Pomerne dosť ich má v tomto smere aj zariadenie EvoHome z dielne amerického gigantu Honeywell. Pomocou neho dokážete aj na diaľku riadiť svoje vykurovanie, ale okrem toho sa o mnohé veci v tejto oblasti dokáže postarať aj samé. Tak a tu ho máme.

Nie je nič lepšie a pohodlnejšie ako sa vracať v chladných obdobiach z práce do vykúrenej domácnosti. Presne o to sa snaží autonómny bezdrôtový systém EvoHome od spoločnosti Honeywell. Ten je navrhnutý pre individuálnu reguláciu teploty v takzvaných zónach, čo sú priestory alebo izby s rozdielnou teplotou či iným časom vykurovania. Výrobca pritom v tejto oblasti nie je žiadnym nováčikom, skúsenosti s vykurovaním má už vyše 100 rokov.

„Jednalo sa o prvý bimetalový termostat pred tými sto rokmi. A čo sa týka zónovej regulácie a systému bezdrôtového regulovania teploty, tak toto je už jeho 4. generácia. Tá prvá má už tých 30 rokov,“ hovorí pán Pavol Skovajsa, Honeywell.

Srdcom EvoHome je riadiaca jednotka, ktorá je schopná automaticky ovládať teplotu v každej zóne. S ďalšími regulačnými komponentmi sa spája prostredníctvom bezdrôtových rádiových signálov, ktoré majú aj v zastavaných domoch dosah 30 až 50 metrov.

„Pre riadenie vykurovacích telies, alebo radiátorov, sa používajú radiátorové termostatické hlavice, ktoré je možné doplniť o izbový termostat. To v prípade, žeby sme mali zakryté vykurovacie telesá. A takisto tieto termostaty sa používajú na riadenie podlahového vykurovania. Na riadenie podlahového vykurovania slúži práve tamtá veľká jednotka, ktorá ide priamo do toho rozdeľovača podlahového vykurovania.“

Systém EvoHome je navrhnutý pre riadenie teplovodného vykurovacieho systému. Dokáže však regulovať aj systém elektrického vykurovania, či už s vykurovacími rohožami, priamo výhrevnými telesami alebo so sálavými panelmi.

Používateľ si pritom môže nastaviť požadované teploty a časy vykurovania jednotlivých zón pomocou dotykového panela na riadiacej jednotke. Tá je vďaka nabíjacím batériám prenosná, no ešte väčší komfort poskytne možnosť jej diaľkového ovládania. K tomu stačí mať pripojenie k internetu cez Wi-Fi router a nainštalovanú sprievodnú aplikáciu pre mobilné zariadenia s operačným systémom Android alebo iOS.

„Momentálne Honeywell má cez 600 000 používateľov v Európe, čo zaručuje samozrejme aj bezpečnosť toho systému, lebo o ten systém sa treba veľmi starať. Pomocou tej aplikácie je možné na diaľku si pridať alebo ubrať komfortnú, alebo teda vykurovaciu teplotu. Stačí potvrdiť a systém zmení parametre automaticky.“

Autonómny bezdrôtový systém EvoHome sa postará o tepelnú pohodu v domácnosti

To, že ide o naozaj inteligentný systém dokazuje aj to, že vďaka technológii Fuzzy Logic EvoHome sám rozumie potrebám a tepelným stratám objektu a dokáže sa v tomto smere učiť.

„Vie presne, ktorá miestnosť ako rýchlo bude vykúrená, a ako rýchlo vychladne. A na základe toho bude udržovať požadovanú teplotu v tej miestnosti. Buď pridá teplotu alebo spustí kotol alebo otvorí radiátorovú hlavicu,“ dodáva pán Pavol Skovajsa, Honeywell.

EvoHome je pritom nenáročný na šírku dátového pásma, a tak veľa dát pri prenosoch ani nespotrebuje. Výhodou je zároveň aj univerzálnosť systému, ako i jednouchá inštalácia a nastavenie.

„Tento systém je určený pre široký rozsah domácností a bytových domov. Dokonca aj pre firmy, viacbytové jednotky. Keď už používateľ má jednotlivé komponenty toho systému, tak príde technik a ten mu jednak tie komponenty namontuje a druhá vec, že ich zohrá spolu tak, aby fungovali a ešte to zariadenie nastaví podľa potrieb,“ vysvetľuje pán Jaroslav Kohn, odborník na vykurovacie systémy, Triangel.

Správna regulácia kúrenia, napríklad aj v podobe bezdrôtového systému EvoHome, sa potom prejaví i znížením spotreby a teda aj menšími poplatkami za energie. Mnohí si však neuvedomujú, že práve regulácia môže byť najlacnejším riešením, ako znížiť náklady spojené s vykurovaním.

„Bohužiaľ dneska ľudia robia prvé to najdrahšie zatepľovanie a myslia si, že najviac ušetrili. Majú to urobiť opačne, najprv majú zmeniť reguláciu, tá im vie ušetriť až do 33 percent, potom majú vymeniť zdroj a na záver majú zvážiť, či majú zatepľovať,“ dodáva pán Jaroslav Kohn, odborník na vykurovacie systémy, Triangel.

Výhodu diaľkového ovládania EvoHome ocenia aj chatári, či ľudia s nehnuteľnosťami, ktoré nie sú denne obývané. Aj na diaľku v nich dokážu teplotu nielen monitorovať, ale aj regulovať. Internet na chate je pritom možné vytvoriť aj pomocou malých GSM routerov. Dnes je už totiž základným mobilným signálom pokrytá väčšina Slovenska, a tak by dostupnosť internetu nemala byť problémom.

EvoHome je teda nepochybne zariadením, s nespornou výhodou diaľkového ovládania cez Wi-Fi, ktoré posúva hranice komfortu pri ovládaní vykurovania. Vďaka dômyselným algoritmom od Honeywell, ktorými teploty v jednotlivých miestnostiach riadi, sa totiž z domácnosti stáva v tomto smere inteligentná.