Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ekologický parný čistič Kärcher SC3 účinne zlikviduje baktérie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 2. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Určite nikto neprihliadol, minimálne pri robení si kávy či čaju z kanvice, tú nádhernú paru, ktorá z nej vystupuje. Viete však, čo všetko para dokáže? Jej sila poháňa stroje, ale zároveň aj čistí. A to je to, o čom budeme dnes hovoriť, najjednoduchší spôsob ako sa zbaviť v domácnosti baktérií a zároveň aj nečistôt.

V šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch minulého storočia údajne začali taliansky výrobcovia parných kotlov experimentovať s parnými čističmi. A z Talianska pochádzajú aj patenty na parné čističe, ktoré sa používajú nielen na profesionálne účely, ale aj v domácnostiach.

„Para vlastne spôsobuje to, že ona oddeľuje nečistoty z rovných a tvrdých povrchov. Jednak aj teplotou a jednak aj tými nano molekulami tej vodnej pary. Vieme s tým vlastne čistiť všetko, kde potrebujeme sa zbaviť baktérií, kde potrebujeme rozpustiť mastnotu, kde chceme naozaj čistý, dezinfikovaný povrch, lebo para čistí až 99,99 percent baktérií z povrchov,“ vysvetľuje pani Martina Weissová, Kärcher Center Bratislava.

Tým, že sa používa na čistenie obyčajná voda z vodovodu, je čistenie parou asi ten najekologickejší spôsob zbavovania sa nečistôt.

„Čistenie parou je ekologické z dvoch dôvodov. Jednak nepoužívame žiadnu chémiu a druhý dôvod je taký, že na zabíjanie baktérií nemusíme tiež používať žiadne agresívne prostriedky. Všetko tá para spraví za nás.“

Tak ako napríklad o varné kanvice, aj o väčšinu parných čističov sa treba raz za čas postarať, aby sa odvápnili. K dispozícii sú však už aj modely s automatickou funkciou odvápnenia.

„Keď nemáme túto funkciu odvápňovania, tak radšej pravidelne odvápňovať kotol, a tak si vlastne vieme predĺžiť aj životnosť. A hlavne, keď máme zavápnený kotol, zistíme to tým, že sa nám pomalšie nahrieva, lebo tie steny sú už obalené vodným kameňom.“

Základom parných čističov je teda takzvaný kotol, v ktorom sa voda mení z tekutého skupenstva do plynného, čiže sa vytvára para. Samozrejme parné čističe sa potom líšia niektorými parametrami, ktoré práve s parou súvisia.

„Dôležité, je tam tlak pary, sú rôzne parné čističe, každý z nich má iný tlak pary. A iný tlak pary je aj vhodný na iné povrchy. Potom je tam teplota, ktorá je dosiahnutá na konci, a že vlastne ako rýchlo sa nám tá para vygeneruje.“

Parný čistič Kärcher SC3.

Malým, nenápadným, no zároveň pomerne výkonným zariadením v oblasti parných čističov je model SC3 z nemeckej dielne Kärcheru. Jeho rozmery sú len 36 krát 24 centimetrov a váži niečo cez 3 kilogramy. Napriek tomu, hneď po zapnutí, dokáže paru vytvoriť prekvapivo rýchlo.

„Za 30 sekúnd máme paru pripravenú na použitie. Je to parný čistič, ktorý ako jediný nemusíme odvápňovať, čo je veľká výhoda. Je to vďaka použitej kartuši, ktorá nám zmäkčuje vodu.“

Voda sa pritom dá dolievať do stroja aj za chodu, čiže sa kontinuálne vytvára para a používateľa tak nič neobmedzuje pri čistení aj väčších plôch v domácnosti. Takáto technológia čistenia je pritom mimoriadne účinná najmä na miestach, kde sa vyskytujú baktérie.

„SC3jka je univerzálny stroj použiteľný jednak na podlahy, jednak do kuchyne, do kúpeľne, na toalety. Vieme s tým dezinfikovať hračky pre deti, vieme s tým dezinfikovať pelíšky pre psíkov.“

Pre rôzne typy čistenia je SC3jka vybavená dodatočnou výbavou, ktorá zahŕňa aj čistiace kefy, prípadne návleky z mikrovlákna. Hoci stroj nemá odsávanie, používateľ sa nemusí obávať ani toho, že na čistenom povrchu zostane veľa vody.

„Lebo tým, že tá para je teplá, tak tá voda alebo tá vlhkosť sa nám omnoho rýchlejšie odparuje ako čistením bežným mopom,“ dodáva pani Martina Weissová, Kärcher Center Bratislava.

Vďaka vynálezu pary, ako prostriedku na čistenie, si teda môžeme svoju domácnosť poriadne vydezinfikovať a vyčistiť. No a navyše pritom nemusíme použiť ani kvapku žiadnej chémie.