Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotický systém ElliQ povzbudí sociálne izolovaných seniorov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 1. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Je to smutné, ale je to fakt, že veľa seniorov zostáva osamelých, bez nejakej mentálnej stimulácie a spoločnosti blízkych osôb. Firma Intuition Robotics chce tento problém riešiť s pomocou robotického systému s umelou inteligenciou ElliQ.

Systém ElliQ pre starších ľudí funguje podobne ako pro-aktívni digitálni asistenti, ako je napríklad Amazon Alexa či Google Assistan. Skladá sa pritom z troch hlavných častí. K dispozícii je základná jednotka s mikrofónmi, reproduktorom a magnetickým nabíjacím dokom, potom je to tablet s duálnym fotoaparátom, ktorý sa zasúva do doku a nakoniec samotná jednotka ElliQ. Tá má podobu akejsi robotickej „hlavy“, ktorá sa pohybuje a keďže systém s používateľom komunikuje prostredníctvom syntetického hlasu a rozpoznávania reči, simuluje spôsob, akým sa hlava pohybuje počas rozhovoru. Je osvetlená LED diódami a obsahuje aj vlastnú kameru.

Systém ElliQ s využitím svojej umelej inteligencie, fotoaparátov a mikrofónov dokáže údajne rozpoznávať miestnosť a „vidieť / počuť“ či používateľ niečo hovorí, pozerá televíziu alebo robí niečo iné. Ak sa ElliQ rozhodne, že senior je dlhší čas nečinný, začne s ním verbálne komunikovať. Môže mu navrhnúť ísť spraviť nejaké cvičenia, povie mu vtipy alebo nadviaže triviálny rozhovor, ponúkne prehrávanie hudby, o ktorej už vie, že sa používateľovi páči, alebo mu prehrá rôzne videá s témami, o ktoré sa zaujíma.

Robotický systém s umelou inteligenciou ElliQ pre seniorov.

Asistenta ElliQ môžu seniori využiť aj na naplánovanie úloh či na nastavenie upozornení, ako je napríklad informovanie o tom, kedy majú užiť svoje lieky alebo sa napiť vody. Prostredníctvom sprievodnej mobilnej aplikácie môžu systém nastaviť na diaľku aj rodinný príslušníci. Ak umelá inteligencia ElliQ zistí, že používateľ nechce byť obťažovaný, napríklad ak má u seba hosťa, tieto pripomienky budú jednoducho blikať na obrazovke tabletu. Ten sa dá použiť na komunikáciu s rodinou a priateľmi, či už formou textových a hlasových správ alebo cez videohovor. ElliQ písané správy prečíta nahlas a popisuje aj obsah všetkých fotiek.

Digitálny asistent ElliQ pre seniorov sa dá predbežne objednať v USA za cenu 1 499 dolárov a vyžaduje vysokorýchlostné internetové pripojenie Wi-Fi, spolu s mesačným predplatným za služby od 35 do 50 dolárov, podľa zvoleného programu asistencie.

Robotický systém s umelou inteligenciou ElliQ pre seniorov.