Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Domáci systém recyklácie vody Hydraloop rapídne zníži účet za vodu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Voda je na našej planéte čoraz vzácnejšia, no denne sa jej v domácnostiach minie obrovské množstvo. Aj preto sa rozhodli vývojári zo spoločnosti Hydraloop trocha prispieť k jej šetreniu. Výsledkom je domáci systém na recykláciu vody, ktorý dokáže spracovať až približne 85 percent z celkovej spotreby vody v domácnosti.

Systém Hydraloop, ktorý je tohtoročným držiteľom ocenenia Best of Innovation v kategórii udržateľnosti na veľtrhu CES, slúži na recykláciu vody v domácnostiach. Dá sa pomerne jednoducho inštalovať a dokáže recyklovať až približne 95 percent vody na sprchovanie a asi 50 percent vody spotrebovanej práčkou. To je okolo 85 percnet z celkovej spotreby vody v domácnosti, ktorá sa dá opätovne použiť v toaletách, práčkach, bazénoch, na polievanie trávnikov alebo kdekoľvek inde, kde sa nebude piť.

Systém na recykláciu vody Hydraloop.

Spoločnosť Hydraloop tvrdí, že jej systém môže ušetriť až okolo 45 percent nákladov za používanie vody a poplatkoch za odpadovú vodu. Samočistiaca jednotka má nízke nároky na údržbu, keďže nepoužíva žiadne membránové filtre, ktoré sa musia vymieňať. Namiesto toho čistí vodu pomocou sedimentácie a metódami takzvanej čistej flotácie, flotácie rozpusteného vzduchu, penovou frakcionáciou, UV dezinfekciou a aeróbnym reaktorom.

Zaujímavé je tiež to, že sa dá usporiť aj na energii, keďže systém Hydraloop udržuje vodu pri izbovej teplote. To znamená, že v chladnejších priestoroch sa neplytvá energiou na ohrev studenej vody. Výrobca tvrdí, že vďaka systému Hydraloop sa môže spotreba energie spojená s ohrevom vody znížiť až o 600 kWh ročne.

Systém na recykláciu vody Hydraloop.

Ak jednotka zistí poruchu niektorého z jej komponentov, vypne sa a zastaví prívod recyklovanej vody. K dispozícii je tiež sprievodná mobilná aplikácia, ktorá monitoruje, čo sa s jednotkou deje. Väčšie bytové domy či hotely môžu prevádzkovať viac jednotiek paralelne, aby zvládli recyklovať oveľa viac vody.

Pri cene okolo 4 000 dolárov za jednu jednotku to nie je lacná záležitosť. No napriek tomu by mnohé domácnosti mohli mať pocit, že to môže prispieť k zníženiu plytvania vzácnej tekutiny. Jedna štvorčlenná domácnosť by pritom vďaka systému Hydraloop mohla ušetriť až 75 000 litrov čerstvej vody ročne.

Systém na recykláciu vody Hydraloop.