Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

DEUS oslavuje desať rokov svojej existencie rozširovaním služieb

DEUS oslavuje desať rokov svojej existencie rozširovaním služieb
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

DataCentrum elektronizácie územnej samosprávy Slovenska (DEUS) rozširuje v desiatom roku existencie svoje pôsobenie aj na segmenty, v ktorých doteraz prítomné nebolo. Organizácia, založená pôvodne na to, aby pomohla predovšetkým menším obciam a mestám spĺňať povinnosti vyplývajúce zo zákona o eGovernmente, získala po Petržalke ďalšieho významného klienta – bratislavský magistrát. Obe samosprávy chcú jej služby využiť predovšetkým na efektívnejšie zavádzanie parkovacej politiky.

„Potvrdzuje sa tak, že DEUS a nami prevádzkovaný informačný systém DCOM patria medzi lídrov v oblasti online služieb poskytovaných nielen pre obce a mestá, ale aj v kontexte verejnej správy ako takej. Naše portfólio je natoľko kvalitné, že by bolo premrhanou príležitosťou neponúknuť ho aj klientom, ktorí pri zakladaní DEUS pred desiatimi rokmi nepatrili do cieľovej skupiny a do hľadáčika združenia sa dostali len nedávno,“ hovorí výkonná riaditeľka DEUS Katarína Lešková.

Katarína Lešková, výkonná riaditeľka, DEUS.

Dopyt po integráciách

 

Hlavnou konkurenčnou výhodou informačného systému DCOM je široký balík integrácií na ostatné registre a databázy, ktoré orgány verejnej a štátnej správy na Slovensku prevádzkujú. Obciam a mestám to umožňuje poskytnúť občanom kvalitnejšie služby, najmä vo forme inteligentných formulárov. Tie si množstvo potrebných dát načítajú samé a nie je nutné ich manuálne vypĺňať. Zamestnanci miest a obcí vďaka integráciám jednoduchšie spĺňajú požiadavky zákona proti byrokracii, nemusia potrebné údaje získavať cez portál oversi.gov.sk, čím šetria čas i námahu. No samosprávy vďaka nim dokážu ponúkať občanom aj nové služby s vyššou pridanou hodnotou.

Ilustračné foto (Zdroj: DEUS).

„Integrácia na národnú evidenciu vozidiel umožňuje overiť, či auto parkujúce na vyhradenom mieste pre rezidentov skutočne patrí niekomu z obyvateľov mesta. Dajú sa cez ňu identifikovať aj majitelia vrakov odstavených na verejných priestranstvách. No vieme pomôcť aj s identifikáciou držiteľov ZŤP preukazov, čo dokáže brániť ich falšovaniu, alebo cez DCOM overiť potrebné dáta v Sociálnej poisťovni a mnoho iného. Neprekvapuje nás preto, že o tento typ služieb evidujeme čoraz väčší záujem potenciálnych klientov, medzi ktorých sa v ostatnom čase radia aj ďalšie mestské časti či krajské mestá,“ približuje Katarína Lešková.

Ilustračné foto (Zdroj: DEUS).

(Zdroj: Tlačová správa DEUS)