Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Horský bicykel Rampage Innova vymenil zadný tlmič za listovú pružinu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci nemožno poprieť, že zadný tlmič môže zlepšiť niektoré aspekty jazdy na horskom bicykli, zvyšuje aj hmotnosť a zložitosť. Nový horský bicykel Rampage Innova ponúka alternatívu v podobe zjednodušeného zadného odpruženia pomocou listovej pružiny.

Celokarbónový model Rampage Innova, ktorý vytvoril taliansky výrobca horských bicyklov Lee Cougan, upúšťa od bežného zadného tlmiča a zavesenia. Namiesto toho má pružné vzpery, olejom tlmené piesty v hornej časti každej sedadlovej vzpery a karbónovú listovú pružinu, ktorá je spojená s dvoma piestami v hornej časti a so sedadlovou trubkou v dolnej časti.

Systém zadného odpruženia prostredníctvom listovej pružiny.

Keď zadné koleso prechádza cez nerovnosti, pružné vzpery sa ohýbajú, čo spôsobuje, že sa spojené sedadlové vzpery pohybujú šikmo dopredu a nahor. Stláčajú pritom hydraulické piesty a zároveň predlžujú listovú pružinu, čím absorbujú energiu nárazu. Pružina a piesty následne tlačia vzpery a zadné koleso späť nadol do ich štandardnej konfigurácie.

Systém zadného odpruženia prostredníctvom listovej pružiny.

Toto nastavenie, ktoré je známe ako štrukturálne odpruženie Innova (ISS), poskytuje zdvih až 30 mm. To je síce podstatne menej, ako ponúkajú mnohé bežné cross-country zadné tlmiče, ale tento systém má dostať model Rampage, ktorý je niečo medzi hardtailom a celoodpruženým modelom. Hoci pre samotný systém ISS neboli poskytnuté žiadne údaje o hmotnosti, celý bicykel údajne váži niečo vyše 9 kilogramov.

Horský bicykel Rampage Innova s listovou pružinou.

Model Rampage Innova je už teraz k dispozícii na predbežné objednanie v štyroch rôznych verziách komponentov. Ceny sa pohybujú od 5 159 USD do 9 239 USD. Rám sa dá kúpiť aj samostatne za 2 449 USD.