Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Turistická obuv s hydraulickými piestmi lepšie stabilizuje členky

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pohodovú túru by mohlo prerušiť nesprávne vykročenie z nerovného kameňa alebo klzkého koreňa, ktoré spôsobí zranenie členkov. Nová turistická obuv Ascent z dielne nemeckej startup spoločnosti Terrein je navrhnutá tak, aby sa takéto nehody stali minulosťou. To, čo vyzerá ako pružná, elastická bungee šnúra, ktorá sa tiahne diagonálne po jej boku, je v skutočnosti kryt, pod ktorým sa skrýva hydraulický piest stabilizujúci členok, ktorý stuhne pri tvrdých, na kĺby náročných nárazoch.

Drsný kamenistý terén môže rýchlo a nečakane spôsobiť vyvrtnutie členka na túre. Aj podľa výskumu, na ktorý sa odvoláva nemecký startup Betterguards Technology, až 40 percent úrazov pri turistike postihuje členky. Práve adaptívny systém ochrany členkov Betterguards je takým výrazným prvkom na topánke Ascent, ktorá sa stáva prvou aplikáciou tejto technológie v turistickej obuvi.

Turistikcá obuv Terrein Ascent s hydraulickým piestom.

Počas bežných krokov je topánka navrhnutá tak, aby poskytovala rovnaký rozsah pohybu ako akákoľvek tradičná turistická topánka a piest sa vysúva a zasúva podľa potreby, aby podporoval prirodzený pohyb. Cieľom je zabrániť akejkoľvek stuhnutosti alebo nepohodliu. Keď sa zistí sila nárazu typu rolovania členku, hydraulika Betterguards okamžite stuhne, aby stabilizovala členok, zabránila zraniteľnému vybočeniu a umožnila turistovi rýchlo získať rovný postoj a pokračovať v prirodzenom kroku vpred.

Turistikcá obuv Terrein Ascent s hydraulickým piestom.

Spoločnosť Betterguards tvrdí, že jej vzpera reaguje trikrát rýchlejšie ako jednoduchá ľudská reakcia, čo pomáha odvrátiť vyvrtnutie, ktoré by inak viedlo k zraneniu. Okrem turistických pomôcok Terrein si táto technológia nachádza cestu aj do členkových ortéz a tenisiek a ako riešenie zranenia členka ju skúma aj nový technologický inkubátor NBA Launchpad.

Systém piestov je integrovaný do poddajného, neobmedzujúceho vrchného obalu, ktorý sa uzatvára pomocou suchého zipsu. Pod ním obuv Ascent obsahuje priedušný šnurovací zvršok, odpruženú medzipodrážku z polyuretánu optimalizovanú na absorpciu a návrat energie a gumovú podrážku s vysokou priľnavosťou a patentovanými výstupkami v tvare písmena O.

Turistikcá obuv Terrein Ascent s hydraulickým piestom.

Spoločnosť Terrein plánuje vyrábať a predávať turistickú obuv Ascent v Európe, kde prebieha aj návrh a konštrukcia výrobku. Turistická obuv Ascent sa bude dodávať v pánskej aj dámskej verzii. Zatiaľ neboli zverejnené žiadne informácie o cene a dostupnosti.