Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rodeo je „prvý 3D vytlačený karbónový zjazdový bicykel na svete“

Rodeo je „prvý 3D vytlačený karbónový zjazdový bicykel na svete“
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 3. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spomedzi všetkých rôznych typov bicyklov musia zjazdové horské bicykle vydržať najväčšie zaťaženie. Preto sa americká spoločnosť Revel Bikes rozhodla vyrobiť jeden z nich, ktorý je 3D tlačený z uhlíkových vlákien ako otestovanie tejto technológie. Výsledkom je jedinečný model Rodeo.

Zjazdový bicykel Rodeo, ktorý je označovaný za „prvý horský bicykel na svete vytlačený 3D tlačou z uhlíkových vlákien“, vznikol vďaka spolupráci spoločnosti Revel Bikes, vynálezcu odpruženia CBF Chrisa Canfielda a ľudí zo spoločnosti Arevo. Posledná menovaná firma je výrobcom cestného bicykla Superstrata vytlačeného 3D tlačou.

S využitím existujúcich zariadení spoločnosti Arevo sa predný trojuholník a zadná vidlica rámu zjazdového bicykla Rodeo 3D vytlačili z termoplastického kompozitu z uhlíkových vlákien. Kyvná vidlica bola 3D vytlačená celá z jedného kusu. Tím údajne prešiel desiatkami prototypových rámov v priebehu niekoľkých rokov, kým dospel k jednému, s ktorým bol spokojný.

Prototyp 3D tlačeného zjazdového horského bicykla z uhlíkových vlákien Rodeo.

Hoci v tejto chvíli neboli uvedené všetky špecifikácie komponentov, model Rodeo je vybavený 29-palcovými karbónovými kolesami RW30 FusionFiber od spoločnosti Revel Bikes obutými do plášťov Maxxis, vidlicou RockShox Boxxer a zadným tlmičom RockShox (obe so zdvihom 200 mm) a pohonom SRAM X01 DH. Rám váži 4,8 kilogramu, no v tejto chvíli ide o konštrukčné testovanie technológie.

Spoločnosť Revel Bikes totiž uviedla, že výrobný proces zjazdového bicykla Rodeo bol „neuveriteľne časovo a energeticky náročný, nehovoriac o neúnosne vysokých nákladoch“, takže sa neplánuje uviesť tento bicykel na trh.

Prototyp 3D tlačeného zjazdového horského bicykla z uhlíkových vlákien Rodeo.

Napriek tomu sa dúfa, že poznatky získané z tohto projektu môžu prispieť k tomu, aby sa 3D tlač karbónových rámov bicyklov stala komerčne realizovateľnejšou. Okrem iného by táto technológia mohla umožniť rýchlejšiu a jednoduchšiu tvorbu prototypov počas procesu navrhovania, bezpečnejšie a ekologickejšie výrobné zariadenia a väčšie prispôsobenie pre kupujúcich pri nižších výrobných nákladoch.

Prototyp 3D tlačeného zjazdového horského bicykla z uhlíkových vlákien Rodeo.