Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentná hokejová prilba vyhodnotí údery hráčov do hlavy

Inteligentná hokejová prilba vyhodnotí údery hráčov do hlavy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 4. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zatiaľ čo všetky tímové športy môžu byť drsné, hokej predstavuje obzvlášť vysoké riziko poranení mozgu. Nová technologicky vyspelá hokejová prilba je navrhnutá tak, aby varovala pred takýmito zraneniami tým, že zistí a nahlási údery do hlavy svojho nositeľa.

Prilbu vyvíja švajčiarsky startup Bearmind, ktorý je pridružený k výskumnému inštitútu EPFL, založili dvaja bývalí športovci, Mathieu Falbriard a Tom Bertrand,. V súčasnej podobe vyzerá prilba Bearmind podobne ako ktorákoľvek iná hokejová prilba, až na to, že má malý oválny modul, ktorý sa zmestí do zásuvky v zadnej časti.

Tento modul obsahuje IMU (inerciálna meracia jednotka), tlakový senzor, batériu a modul Bluetooth. Keď je prilba Bearmind vystavená akýmkoľvek náhlym nárazom, modul odošle údaje o náraze do sprievodnej aplikácie na smartfóne trénera na ihrisku.

Tom Bertrand (vľavo) a Mathieu Falbriard s jednou zo svojich inteligentných hokejových prilieb Bearmind.

Táto aplikácia zobrazuje závažnosť nárazu a porovnáva ho s databázou nárazov hlavy, ktoré zvyčajne dostanú hokejisti. Ak aplikácia zistí, že tento konkrétny dopad mohol spôsobiť poranenie mozgu, upozorní na to trénera, ktorý môže následne vyhľadať lekársku pomoc pre daného jednotlivca. Aplikácia tiež zaznamenáva frekvenciu nárazov pre konkrétnych hráčov, čo umožňuje trénerom určiť, či je niektorá osoba obzvlášť náchylná na nehody.

Mobilnú aplikáciu Bearmind môžu používať tréneri aj hráči.

Súčasnú verziu prilby testujú dva hokejové tímy v západnom Švajčiarsku. To znamená, že tím už pracuje na začlenení celého snímacieho hardvéru priamo do výplne prilby, čím sa zbaví externého modulu. Testovanie tejto verzie prilby by sa malo začať v budúcej hokejovej sezóne.

„Naším cieľom je, aby tréneri mohli sledovať neurologický stav športovcov, rovnako ako to už robia pri fyzickom a duševnom stave športovcov,“ povedal Bertrand.