Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Head Gear umožňí nepočujúcim športovcom lepšie počuť zvuky okolo

Head Gear umožňí nepočujúcim športovcom lepšie počuť zvuky okolo
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď sa nepočujúci športovci s kochleárnymi implantátmi zúčastňujú športov, ako je rugby, musia nosiť pokrývku hlavy, ktorá chráni vonkajšie časti ich implantátu. Nové nositeľné zariadenie slúži na rovnaký účel, pričom údajne umožňuje používateľom oveľa lepšie počuť zvuky okolo nich.

V typickom kochleárnom implantáte sa vonkajšie komponenty skladajú z mikrofónu, rečového procesora / zdroja energie, ktorý zosilňuje hlasy vo zvuku zachytenom týmto mikrofónom, a vysielacej cievky, ktorá spočíva na koži. Implantovaný prijímač zachytáva signály z cievky, ktoré sa premieňajú na elektrické impulzy. Tieto impulzy sú následne prenášané do elektród, ktoré stimulujú sluchové nervy v slimáku, čo umožňuje používateľovi počuť hlasy.

Zatiaľ čo väčšina atletických pokrývok hlavy pre nepočujúcich odvádza slušnú prácu pri ochrane vonkajších komponentov, zvyčajne pokrýva mikrofón čalúnením. To znamená, že zvuky ako zvuk píšťalky, pokyny trénerov a výzvy ostatných hráčov sú tlmené.

Spoločnosť Colgate (áno, tá, ktorá vyrába zubnú pastu) chcela riešiť tento problém, a tak oslovila austrálskeho výrobcu športového vybavenia Steeden. Výsledkom je prototyp nositeľného zariadenia známeho jednoducho ako Head Gear.

Špeciálna pokrývka hlavy pre nepočujúcich športovcov Head Gear.

Zatiaľ čo táto špeciálna pokrývka hlavy stále chráni vonkajšie časti implantátu, tieto časti sedia v dutine, kde nie je prítomná žiadna výplň. Okrem toho kanály vo výplni vo zvyšku pokrývky smerujú zvukové vlny do tejto dutiny, čo umožňuje ich jasnejšie zachytenie.

Head Gear teraz skúšajú nepočujúci športovci, ako napríklad hráčka QAFLW (Queensland Australian Football League Women's – Austrálska futbalová ženská liga v Queenslande) Jamie Howellová, zatiaľ s dobrými výsledkami. Športovci, ktorí majú záujem zúčastniť sa na testovaní, môžu svoj záujem zaregistrovať prostredníctvom webovej stránky Head Gear do 28. mája. O odhadovanej cene alebo dostupnosti sa momentálne nehovorí.

Jamie Howellová testujúca Head Gear.