Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rámy FalconFrames sledujú oči športovcov a pomáhajú zvyšovať vizuálny výkon

Rámy FalconFrames sledujú oči športovcov a pomáhajú zvyšovať vizuálny výkon
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 8. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V rýchlych športoch, ako je tenis, je pre úspech nevyhnutné sledovať loptičku a súpera. Nové nositeľné zariadenie FalconFrames bolo navrhnuté s ohľadom na túto skutočnosť, pretože údajne pomáha zvyšovať neuro-vizuálne schopnosti športovca.

Nositeľné zariadenie FalconFrames, ktoré sa v súčasnosti vyvíja v spolupráci s Tenisovou akadémiou Johna McEnroea v New Yorku, vyrába startup spoločnosť OcuRay, ktorá je divíziou firmy Evolution Optiks z Barbadosu.

Zariadenie, ktoré vyzerá trochu ako obruby slnečných okuliarov s odrezanou hornou časťou, je vybavené pásom viacfarebných LED diód, ktoré sa tiahnu pozdĺž spodnej časti a po stranách zorného poľa nositeľa. Obsahuje aj dva senzory na sledovanie pohľadu, ktoré neustále monitorujú smer, ktorým sa nositeľ pozerá.

Nositeľné zariadenie pre športovcov FalconFrames.

Zámerom je, aby športovci nosili rámy FalconFrames pri tréningu svojho športu. Počas toho ich bude aplikácia v smartfóne pripojenom cez Bluetooth viesť cez rôzne postupy na rozvoj vizuálnych zručností.

Športovcovi môže byť napríklad povedané, aby sa sústredil na loptu, aj keď sa LED diódy náhodne rozsvietia, aby od nej odvrátili pozornosť. V ďalšom scenári, ktorý je určený na rozvoj periférneho videnia, môže byť športovcovi povedané, aby sa pozeral na svetlá, kde a kedykoľvek sa rozsvietia, aj keď je zaneprázdnený hrou.

„Dokážete vidieť objekt 90 stupňov vpravo, keď sa pozeráte priamo pred seba? Ako skoro? Ako presne?“ hovorí Raul Mihali, generálny riaditeľ spoločnosti Evolution Optiks. „Zariadenie potom dokáže určiť, ako rýchlo reagujete na podnet a ako presne ho dokážete lokalizovať v reálnom čase.“

Nositeľné zariadenie pre športovcov FalconFrames.

V budúcnosti sa plánuje, že nositeľné zariadenie FalconFrames bude spolupracovať so samostatným zariadením, ktoré bude nepretržite sledovať polohu tenisovej loptičky z jednej strany kurtu a v reálnom čase prenášať tieto informácie do zariadenia FalconFrames. Nositelia budú môcť tiež porovnať svoju vlastnú koordináciu oko-mozog-pohyb s koordináciou športovcov, ktorí sú šampiónmi vo svojom športe, aby zistili, ako sa musia zlepšiť.

Dátum komerčného uvedenia FalconFrames na trh ešte nebol stanovený, rovnako nebola ešte stanovená cena. Potenciálni kupujúci sa môžu zaregistrovať na odber aktualizácií prostredníctvom webovej stránky spoločnosti OcuRay.