Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Gravelový e-bicykel Moots znižuje váhu vďaka uhlíkovým vláknam

Gravelový e-bicykel Moots znižuje váhu vďaka uhlíkovým vláknam
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 9. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Americký výrobca Moots je už desaťročia známy svojimi špičkovými titánovými bicyklami. Teraz však prichádza so svojím vôbec prvým bicyklom z uhlíkových vlákien, ktorý je určený na jazdu na štrku. Je to zároveň prvý elektrický bicykel z dielne tejto spoločnosti.

Prečo sa spoločnosť Moots rozhodla nezostať pri titáne v prípade nového modelu? Jednoducho preto, že podľa nej tento materiál nie je vhodný pre rám vysokovýkonného elektrického bicykla.

„Pri zostavovaní rámu na úroveň stability a robustnosti z Ti sa výhody funkcie Ti trubice strácajú v množstve materiálu potrebného na zabezpečenie veľkej batérie a výkonnej pohonnej jednotky,“ tvrdí spoločnosť Moots. „Skrátka, potrebovali by sme použiť toľko titánu v bodoch na ráme, aby bola jazda bezpečná, že by sa stratili legendárne jazdné vlastnosti“.

Gravelový e-bicykel Moots Express.

S deklarovanou celkovou hmotnosťou len 15 kilogramov v strednej veľkosti rámu je gravelový e-bicykel Express vybavený celokarbónovým monokokovým rámom spolu s karbónovou vidlicou, sedlovkou a riadidlami. Sila šliapania jazdca je podporovaná stredovým elektromotorom Shimano EP801, ktorý je vyladený tak, aby poskytoval krútiaci moment 60 Nm. Maximálna rýchlosť s elektrickou asistenciou je až 45 km / h.

Gravelový e-bicykel Moots Express.

Elektromotor je poháňaný odnímateľnou 504-Wh lítiovou batériou Shimano, ktorá je umiestnená v spodnej rámovej trubke. Jedno 4-hodinové nabíjanie by malo údajne stačiť na dojazd do vzdialenosti približne 161 kilometrov v úspornom režime elektrickej asistencie, v závislosti od terénu a hmotnosti jazdca. Jazdci manuálne prepínajú medzi všetkými piatimi asistenčnými režimami pomocou ľavého radenia, môžu si však zvoliť aj režim automatického radenia.

Gravelový e-bicykel Moots Express.

Medzi ďalšie kľúčové vlastnosti modelu Express patrí pohon Shimano XT 1 x 11 s radením Ultegra, hydraulické kotúčové brzdy Ultegra, sedadlo WTB Gravelier Ti, karbónové kolesá Shimano GRX RX-870 a bezdušové plášte Panaracer GravelKing SK 700 x 50c.

Samozrejme, všetko to uhlíkové vlákno a luxusná výbava aj niečo stoja. Gravelový e-bicykel Moots Express je teraz k dispozícii na webovej stránke výrobcu za cenu 9 999 USD (približne 9 446 EUR).

Gravelový e-bicykel Moots Express.