Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Schopný prototyp enduro e-motocykla v tichosti rozrýva hlinu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 10. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ešte donedávna jazdcov, ktorí chceli rozvíriť prach a rozrývať hlinu pri adrenalínovej jazde na enduro motocykloch sprevádzal uši trhajúci rachot dvojtaktných motorov. Elektrické motorky však ponúkajú čistejšiu a tichšiu alternatívu a slovinská spoločnosť Flux Performance v súčasnosti pracuje na novej takejto možnosti aj do drsného terénu.

Flux Primo je skorý prototyp enduro e-motocykla, no už v tejto fáze vyzerá celkom dobre. Testovací model je postavený na ľahkom hliníkovom ráme s nízkym ťažiskom. Je pritom vybavený odpruženými vidlicami KYB, ktoré ponúkajú zdvih 48 mm, a vzadu tlmičom Öhlins TTX. Podrobnosti o vodou chladenom elektromotore neboli v tejto fáze odhalené, ale je v ňom zakomponovaná jednorýchlostná dvojstupňová prevodovka a digitálna páka na ľavej strane riadidiel, ktorá slúži ako virtuálna spojka na presné ovládanie.

Prototyp enduro e-motocykla Flux Primo.

Počítačový mozog prototypu motocykla v súčasnosti zbiera údaje zo senzorov o g-silách, uhloch náklonu a rýchlostiach kolies počas testovacích jázd, aby sa mohli vyvinúť algoritmy na zlepšenie výkonu motocykla a bezpečnosti jazdca pred plánovanou výrobou koncom budúceho roka. Digitálny riadiaci systém tiež umožňuje, aby jazdec upravoval výkon a odozvu plynu, pravdepodobne prostredníctvom sprievodnej mobilnej aplikácie, ktorá bude ďalej vyvíjaná.

Prototyp enduro e-motocykla Flux Primo.

Na enduro e-motocykli sa nachádza 450 V / 7 kWh batéria, ktorá pozostáva zo 432 článkov a je riadená vlastným systémom riadenia batérie. Aby boli zastávky na nabíjanie čo najkratšie, batériovú jednotku možno vybrať a vymeniť za novú za menej ako minútu.

Motorové brzdenie obsluhované ľavou pákou by mohlo nielen vyťažiť z batérie o niečo viac, než bude potrebovať nabiť, ale malo by tiež ušetriť opotrebovanie brzdových doštičiek. Pokiaľ ide o dojazd na jedno nabitie, na to je ešte príliš skoro. Spoločnosť Flux Performance chce poskytnúť odhady dojazdu na základe reálnych údajov zo skúseností jazdcov pri testovaní prototypov.

Prototyp enduro e-motocykla Flux Primo.

Flux Primo je prvým prototypom startup spoločnosti a bude slúžiť ako podklad pre vývoj troch sériových modelov: motokrosového modelu, cestného endura a cestného supermotocykla. Cieľom tímu je začať výrobu do 4. štvrťroka 2024, pred dodávkami zákazníkom približne v rovnakom období nasledujúceho roka.

Testovacie jazdy sa spočiatku organizujú v Európe, hoci v pláne je uviesť elektrické dirtbiky na trh celosvetovo. Rezervácie sú už otvorené za zvýhodnenú cenu 12 000 EUR.

Prototyp enduro e-motocykla Flux Primo.