Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zaujímavé sedadlo na bicykel SaddleSpur pridáva oporu chrbta

Zaujímavé sedadlo na bicykel SaddleSpur pridáva oporu chrbta
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 11. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V priebehu rokov bolo vytvorených niekoľko nezvyčajných sedadiel na bicykel, ktoré boli navrhnuté buď na zvýšenie pohodlia, alebo výkonu. Nové sedadlo na bicykel SaddleSpur údajne spĺňa oboje, a to vďaka zvláštnemu prvku v zadnej časti.

O sedadle SaddleSpur sa dalo prvýkrát počuť pred dvoma rokmi, keď sa stalo predmetom startup kampane na Kickstarteri. Hoci tento projekt bol neúspešný, sedadlo je teraz k dispozícii na predbežné objednanie prostredníctvom vlastnej webovej stránky výrobcu.

Sedadlo na bicykel s názvom SaddleSpur, ktoré vynašiel britský cyklista John Downing, vyzerá v prednej časti celkom normálne, no potom má veľký výbežok, ktorý vystupuje zo zadnej časti. Tento prídavný prvok je určený najmä na zvýšenie výkonu pri šliapaní.

Sedadlo na bicykel s oporou chrbta SaddleSpur.

„Prítomnosť výbežku poskytuje cyklistovi oporný bod, o ktorý môže vyvíjať tlak, čím sa mení dynamika jazdy na bicykli, ktorá spočíva v používaní sily vytváranej uchopením riadidiel a vynútením energie prostredníctvom trupu na dynamiku poskytovania pákového efektu z panvovej kolísky,“ tvrdil Downing v roku 2021.

Downing navyše hovorí, že vďaka tomu, že sa cyklista môže počas jazdy oprieť, nebude celá jeho váha sústredená na zadok a tým sa zabezpečí pohodlnejšia jazda na bicykli. Napriek tomu je určite jedným z nedostatkov konštrukcie sedadla to, že jazdci nemôžu preniesť svoju váhu za sedadlo pri strmom zjazde.

Sedadlo na bicykel s oporou chrbta SaddleSpur sa dá predbežne objednať za cenu 125 libier (približne 143 euro).

Sedadlo na bicykel s oporou chrbta SaddleSpur.