Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

HoloBike umiestni cyklistov v interiéri do 3D akcie bez okuliarov

HoloBike umiestni cyklistov v interiéri do 3D akcie bez okuliarov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 5. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Cyklistika v interiéri by mohla byť čoskoro oveľa atraktívnejšia vďaka novému systému HoloBike, ktorý kombinuje stacionárny bicykel s pohlcujúcim interaktívnym 3D holografickým displejom. Ten pritom dokonca nevyžaduje, aby jazdci nosili ťažkopádne VR súpravy alebo 3D okuliare.

Už existujú platformy, ktoré umožňujú cyklistom jazdiť po virtuálnych cestách alebo trasách zobrazených na ich notebooku, tablete alebo televízore. To znamená, že scenéria je celkom zjavne počítačová animácia, ktorá sa zobrazuje na obrazovke. Iné platformy majú trochu iný prístup a využívajú videozáznamy skutočných trás z pohľadu prvej osoby, ktoré sa zrýchľujú a spomaľujú synchronizovane s rýchlosťou šliapania používateľa. Aj v tomto prípade sa však celá vec obmedzuje na sledovanie diania na obrazovke.

Stacionárny bicykel s 3D holografickým zobrazovaním HoloBike.

Kalifornská startup spoločnosť Saga Holographic sa rozhodla poskytnúť pohlcujúcejšiu alternatívu v podobe systému s názvom HoloBike, ktorý je v súčasnosti predmetom kampane na portáli Kickstarter. Systém, ktorý vymyslel Samuel Matson - cyklista a bývalý výskumník Google VR, je založený na stacionárnom bicykli s remeňovým pohonom, ktorý je vybavený 27-palcovou 4K LCD obrazovkou. Táto obrazovka je pokrytá tenkou vrstvou mikrošošoviek, ktoré v podstate rozsekávajú obraz na sériu úzkych vertikálnych plôch.

Výsledkom je takzvané stereoskopické zobrazenie svetelného poľa, ktoré vytvára 3D efekt bez použitia špeciálnych 3D okuliarov. Keď sa človek pozerá na sústavu mikrošošoviek z rôznych uhlov, perspektíva zobrazeného obrazu sa primerane mení.

Stacionárny bicykel s 3D holografickým zobrazovaním HoloBike.

Preto, keď obe oči jazdca na stacionárnom bicykli HoloBike súčasne vnímajú meniacu sa perspektívu prechádzajúcich obrazov, osoba vníma, že sa pohybuje vpred trojrozmerným priestorom. Efekt ešte viac zvyšuje infračervená kamera na obrazovke, ktorá neustále sleduje polohu tela jazdca, čím sa perspektíva obrazov tiež elektronicky mení.

Vizualizácie jazdných trás z pohľadu prvej osoby sú vytvorené 3D objemovým skenovaním skutočných ciest a trás na rôznych miestach sveta. Inými slovami, nie je to len počítačová grafika, ktorá je vytvorená od základu, ale navyše obsahuje viac informácií ako obyčajné 2D videozáznamy z reálneho sveta. Pri uvedení systému na trh by malo byť k dispozícii päť až šesť trás s dĺžkou 32 až 40 kilometrov, pričom ďalšie trasy budú priebežne pribúdať.

Stacionárny bicykel s 3D holografickým zobrazovaním HoloBike.

V rámci realistického prístupu sa elektromagnetický odpor zotrvačníka stacionárneho bicykla zvyšuje pri stúpaní do kopcov na obrazovke a znižuje sa pri zjazde z týchto kopcov. Odpor sa mení aj v závislosti od virtuálneho radenia prevodových stupňov, ktoré sa vykonáva pomocou tlačidiel na riadidlách.

Za predpokladu, že sa stacionárny bicykel s 3D holografickým zobrazovaním HoloBike dostane do výroby, za 2 599 USD (okolo 2 394 EUR) získate vlastnú zostavu. Plánovaná maloobchodná cena je 2 999 USD (asi 2 762 EUR). Distribúcia prvých kusov pre podporovateľov kampane by sa mala rozbehnúť v decembri tohto roku.

Stacionárny bicykel s 3D holografickým zobrazovaním HoloBike.