Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vzduchový štít umožní športovcom behať ako vietor bez odporu vzduchu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak chcete bežať rýchlejšie, určite vám pomôže, ak viete, aký je to pocit bežať rýchlejšie. Zariadenie s názvom Airshield bolo navrhnuté s ohľadom na to, pretože vytvára vzduchový štít (podľa svojho názvu) a umožňuje tak bežcom trénovať bez akéhokoľvek odporu vzduchu.

V súčasnosti je technológia Airshield vo forme prototypu a vyvíjajú ju Prof. Melanie Zeilingerová, Dr. Andrea Carron, Prof. Christina Spenglerová a kolegovia z univerzity ETH Zürich vo Švajčiarsku. Tento vzduchový štít bol vytvorený na použitie v existujúcej technike známej ako „tréning nadmernej rýchlosti“.

Zjednodušene povedané, tréning nadmernej rýchlosti zahŕňa použitie umelých prostriedkov, ktoré umožnia športovcovi bežať rýchlejšie, než je momentálne schopný bez pomoci. Pomôže to jeho telu naučiť sa neuromuskulárne sekvencie potrebné na beh takou rýchlosťou. Myšlienkou je, že športovec bude následne schopný tieto sekvencie, a túto úroveň výkonu, znova vytvoriť bez akejkoľvek vonkajšej pomoci.

Airshield umožňuje bežcom trénovať bez akéhokoľvek odporu vzduchu.

Tu prichádza na rad technológia Airshield. Samotný vzduch vychyľujúci štít je klinový vozík s otvoreným chrbtom, ktorého predná časť a boky sú pokryté plátmi priehľadného plastu. Tento vozík je ťahaný za elektrickou motokárou, ktorú po bežeckej dráhe riadi ľudský vodič.

Keď športovec beží priamo za štítom, snímač LiDAR v zadnej časti štítu nepretržite meria, ako ďaleko je od neho bežec. Tieto údaje sa bezdrôtovo prenášajú do motokáry, ktorá automaticky zrýchľuje alebo spomaľuje, aby udržala danú osobu na určenom mieste. Vodič musí len riadiť. Vzduchový štít je navyše vybavený viacerými videokamerami, ktoré snímajú zábery športovca, ktoré môže neskôr posúdiť športovec aj jeho tréner.

Rýchlosť motokáry sa automaticky prispôsobuje rýchlosti bežca.

V súčasnosti nie je známe, kedy sa bežecký vzduchový štít Airshield môže začať bežne používať. Zatiaľ si túto technológiu môžete pozrieť v akcii vo videu na začiatku článku alebo priamo TU.