Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Shimano patentuje elektrickú, samo nastavovaciu cyklistickú obuv

Shimano patentuje elektrickú, samo nastavovaciu cyklistickú obuv
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 8. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosti Shimano bol udelený americký patent na bezdrôtový elektronický systém zarážky pre cyklistickú obuv. Systém sa používa na nastavenie polohy topánky vzhľadom na pedále počas jazdy. Umožňuje predné a zadné a bočné polohovanie prostredníctvom vstupov zo snímačov jazdca a bicykla. Tie generujú údaje, na základe ktorých sa určí a automaticky nastaví optimálna poloha topánky. Možné je aj manuálne nastavenie.

Jazdec je zvyčajne spojený s bicyklom prostredníctvom topánky, zarážky a pedálov. V tomto prípade je súčasťou topánky „nastavovač“ na podrážke. Naň sa nasadí zarážka a topánka sa tradičným spôsobom pripevní k pedálu. Tento nastavovač obsahuje reverzibilný elektromotor, ktorý pohybuje topánkou spredu dozadu a zľava doprava po koľajniciach.

V pedáli sa nachádza hlavná batéria, ktorá napája systém, a bezdrôtový systém napája topánku, zarážku a nastavovač.

Pozrite sa pozorne na topánku vľavo a uvidíte medzi topánkou a zarážkou platničku podobnú kreditnej karte. To je nastavovacia jednotka.

A načo je to vlastne dobré? Nuž, keďže sa cyklisti pohybujú po rôznych typoch terénu a rôznych stúpaniach a klesaniach, prispôsobujú tomu polohu svojho tela. To môže zmeniť body otáčania a uhly nôh, a preto možno existujú potenciálne mechanické výhody a zvýšenie výkonu, ak sa kontaktný bod chodidla môže prispôsobiť, aby sa to kompenzovalo.

Je to vec, ktorú by ste mohli bez rozmýšľania urobiť na súprave plochých pedálov bez klipsne, ale pri väčšine obuvi s klipsňou to samozrejme nie je možné bez toho, aby ste sa zastavili a vytiahli imbusové kľúče.

Na tomto obrázku je nastavovacia jednotka medzi podrážkou a zarážkou viditeľná zreteľnejšie. Pozrite sa aj na bod 60, tesne nad zarážkou, a uvidíte regulátor v tvare kríža. Ten umožňuje manuálne nastavenie topánky.

Navrhovaný automatický systém spoločnosti Shimano sníma potrebu optimálnej polohy chodidla jazdca prostredníctvom spomínaných snímačov tela a bicykla. Podľa patentu by sa topánka mohla prispôsobiť optimálnemu výkonu na základe viacerých faktorov: zmeny vstupnej sily do pedálov, zmeny kadencie, prechodu zo štrkovej na spevnenú cestu alebo dokonca v reakcii na údaje GPS. Ak bicykel zistí, že jazdíte do kopca alebo napríklad intenzívne šprintujete, môžu sa zarážky v topánke posunúť dopredu.

Spoločnosť Shimano získala patent na elektricky samonastaviteľnú cyklistickú obuv.