Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvé vodíkové pretekárske vozidlo na svete prešlo crash testami FIA

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 9. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pretekárske vozidlo Pioneer 25 predstavuje významný krok vo svete motoristického športu, keďže prešlo povinnými crash testami FIA. Vozidlo vyvinuté výlučne pre Extreme H, prvý vodíkový motoristický šport na svete, pritom dosahuje maximálnu rýchlosť až 200 km / h.

V priebehu rokov vzniklo niekoľko iterácií funkčných vodíkových rallye a pretekárskych vozidiel, ktoré boli skonštruované ako prototypy, ale žiadne z nich sa nikdy nepodarilo úspešne homologizovať pre súťaže. Úspešné testovanie pre Extreme H je teda významné, najmä vzhľadom na to, že vodík je ako automobilové palivo stále relatívne nový a zriedkavý a je známe, že v určitých zmesiach so vzduchom je výbušný.

Vodíkové pretekárske vozidlo Pioneer 25.

Stojí však za zmienku, že aj keď dôjde k prerazeniu nádrže a úniku vodíkového plynu, je približne 14-krát ľahší ako vzduch, a preto má tendenciu rútiť sa nahor rýchlosťou približne 20 metrov za sekundu, takže podľa amerického ministerstva energetiky je menej pravdepodobné, že v praxi spôsobí výbuch, ako bežný benzín.

Predpisy FIA týkajúce sa crash testov sa sústredili na bezpečnosť pri bočnom náraze a prevrátení. Po ukončení týchto crash testov sa vodíkové pretekárske vozidlo Pioneer 25 podrobí ďalším testom na okruhu.

Vodíkové pretekárske vozidlo Pioneer 25.

„Nemali by sme to podceňovať,“ povedal Mark Grain, technický riaditeľ Extreme H. „Je to prvé vodíkové pretekárske vozidlo, ktoré prešlo testami FIA. Spolupracovali sme s FIA na definovaní týchto crash testov a prebiehala obrovská spolupráca s konštruktívnymi rozhovormi tam a späť, aby sme dospeli k zaťaženiam, rýchlostiam a tak ďalej, ale nakoniec ich definovali oni a my sme navrhli a postavili auto, ktoré nimi prešlo.“

Vodíkové pretekárske vozidlo Pioneer 25 je poháňané technológiou vodíkových palivových článkov Symbio s kapacitou vodíkovej nádrže 2 kg pri tlaku 700 barov. Vozidlo dostalo rúrkový rámový podvozok s centrálnym sedadlom vodiča, ktoré je po celom obvode obklopené nárazovými štruktúrami predpísanými FIA.

Vodíkové pretekárske vozidlo Pioneer 25.

Dokáže pritom vygenerovať maximálny výkon 550 koní (400 kW), pričom čas zrýchlenia z 0 na 100 km / h je 4,5 sekundy a zároveň má schopnosť zvládnuť stúpanie až do 130 % (52,4 stupňa). Jazda a ovládateľnosť vozidla sú podporené nízkym ťažiskom a vylepšenou geometriou odpruženia.

„Samotný podvozok je však oveľa pevnejší, pridali sme štruktúry z uhlíkových kompozitov, ktoré sú umiestnené nad dvoma vodíkovými nádržami, a tiež pre bočný nárazový test máme na oboch stranách kompozitné štruktúry, ktoré pohlcujú energiu. Počas testov boli namontované aj vysokotlakové a nízkotlakové systémy vodíka,“ uviedol Grain.

Vodíkové pretekárske vozidlo Pioneer 25.