Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

MTB tlmič Fox Live Valve Neo je „najrýchlejším na svete“

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 10. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Elektronické zadné tlmiče pre horské bicykle (MTB) majú niekoľko veľkých výhod, ale je nevyhnutné, aby rýchlo reagovali na zmenu terénu. S novým tlmičom Fox Live Valve Neo by to nemal byť problém, pretože sa o ňom tvrdí, že je to najrýchlejšie reagujúci bezdrôtový systém odpruženia na svete.

Na bežných tlmičoch horských bicyklov je zvyčajne páčka, ktorá jazdcovi umožňuje vybrať si medzi niekoľkými rôznymi nastaveniami kompresie v závislosti od toho, do akého terénu sa chystá. Problémom je, že jazdec musí siahnuť dolu a ručne prepínať túto páčku, čo nie je až také uskutočniteľné, keď sa trasa rýchlo mení tam a späť medzi hladkým povrchom, koreňmi, stúpaním, klesaním a podobne. Okrem toho je každé nastavenie tak trochu kompromisom, ktorý má viac či menej vyhovovať rôznym jazdným scenárom.

Tu prichádzajú na rad elektronické systémy aktívneho odpruženia. Tie využívajú zabudované snímače na detekciu nerovností, sklonov alebo iných zmien jazdného povrchu. V priebehu zlomku sekundy po zistení takýchto zmien systémy zodpovedajúcim spôsobom upravia kompresiu odpruženej vidlice a / alebo zadného tlmiča. To znamená, že odpruženie je vždy optimalizované pre to, čo sa deje práve v danom okamihu.

Systém elektronického zadného tlmiča pre horské bicykle Fox Live Valve Neo Float X.

To nás privádza k novému systému Fox Live Valve Neo. Bezdrôtová verzia existujúceho systému aktívneho odpruženia Live Valve, ktorý je pripojený na pevný kábel, využíva vlastný bezdrôtový protokol Neo spoločnosti Fox. Neo je údajne 100-krát rýchlejší ako Bluetooth a 20-krát rýchlejší ako jeho najbližší konkurent.

Technológia Live Valve Neo je integrovaná do upravených verzií vzduchového tlmiča Fox Float X a cievkového tlmiča DHX. Nie je ponúkaná vo vidliciach. Súčasťou zostavy sú aj dva snímače vybavené akcelerometrom, ktoré sú namontované na prednom a zadnom brzdovom strmeni.

Systém elektronického zadného tlmiča pre horské bicykle Fox Live Valve Neo DHX.

Každý snímač „číta“ terén 400-krát za sekundu a pri každej zistenej zmene prenáša signál do procesora v tlmiči . Signál túto cestu absolvuje približne za jednu milisekundu. Magnetický zaisťovací solenoid v tlmiči reaguje otvorením alebo uzavretím kompresného okruhu tlmiča, čím sa maximalizuje tlmenie nárazov / príľnavosť, respektíve účinnosť pri šliapaní.

To všetko sa udeje za 1 / 70 sekundy. Podľa spoločnosti Fox to znamená, že aj pri pretekárskych rýchlostiach sa nerovnosť zistená snímačom predného kolesa aktivuje skôr, ako sa k nej dostane zadné koleso.

Snímač pre systém Fox Live Valve Neo.

Pomocou sprievodnej aplikácie si používatelia môžu vybrať z piatich prednastavení: Standard, Firm (pri ktorej sa systém prikláňa k tvrdšej jazde), Plush (pre všeobecne mäkšiu jazdu), Open (pri ktorej tlmič zostáva vždy otvorený) a Closed (pri ktorej je tlmič vždy pevný, s výnimkou pristátia na skoku alebo páde). Je tiež možné vytvoriť a uložiť si vlastné nastavenia.

Systém elektronického zadného tlmiča pre horské bicykle Fox Live Valve Neo je teraz k dispozícii ako aktualizácia pre väčšinu plne odpružených trailových a horských bicyklov za cenu 1 299 EUR pre model Float X a 1 249 EUR pre verziu DHX.

Snímač pre systém Fox Live Valve Neo.